Babka ucierana
|
2011-12-16, 18:27:12
Post: #1
Babka ucierana
|
|||
|
|||
Babka ucierana
=========== 4 duze jaja 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 20 dag stopionej margaryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Całe jaja ubić z 1 szkl cukru na puszystą, gęstą masę(tak jak na biszkopt) dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać na końcu wlewać powoli letnią margarynę- wymieszać łyżką bardzo delikatnie wylać do podłużnej foremki ( keksówki ) Piec w temp 180-190 st około 45 min - do suchego patyczka posypać cukrem pudrem. Jeżeli do ciasta dodasz sok z 1/2 cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny masz babkę cytrynową, natomiast jeżeli ciasto podzielisz na dwie części i do jednej dodasz 3 łyżki kakao wyjdzie babka marmurkowa ( wylewasz część białą na dno foremki potem część ciasta ciemnego, delikatnie przemieszasz widelcem w esy-floresy i ponownie białe i czarne na przemian) Smacznego Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
2011-12-17, 11:04:13
Post: #2
RE: Babka ucierana
|
|||
|
|||
Dzięki Jagusiu, ja często robiłam marmurkową
miłego dnia |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości