Babka ucierana - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Czas wolny (/forum-8.html) +--- Dział: Kuchnia (/forum-50.html) +--- Wątek: Babka ucierana (/thread-4423.html) |
Babka ucierana - babajaga - 2011-12-16 18:27:12
Babka ucierana
=========== 4 duze jaja 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 20 dag stopionej margaryny 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Całe jaja ubić z 1 szkl cukru na puszystą, gęstą masę(tak jak na biszkopt) dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać na końcu wlewać powoli letnią margarynę- wymieszać łyżką bardzo delikatnie wylać do podłużnej foremki ( keksówki ) Piec w temp 180-190 st około 45 min - do suchego patyczka posypać cukrem pudrem. Jeżeli do ciasta dodasz sok z 1/2 cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny masz babkę cytrynową, natomiast jeżeli ciasto podzielisz na dwie części i do jednej dodasz 3 łyżki kakao wyjdzie babka marmurkowa ( wylewasz część białą na dno foremki potem część ciasta ciemnego, delikatnie przemieszasz widelcem w esy-floresy i ponownie białe i czarne na przemian) Smacznego RE: Babka ucierana - anja - 2011-12-17 11:04:13 Dzięki Jagusiu, ja często robiłam marmurkową |