Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej.
Babka ucierana - Wersja do druku

+- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl)
+-- Dział: Czas wolny (/forum-8.html)
+--- Dział: Kuchnia (/forum-50.html)
+--- Wątek: Babka ucierana (/thread-4423.html)



Babka ucierana - babajaga - 2011-12-16 18:27:12

Babka ucierana
===========
4 duze jaja
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
20 dag stopionej margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy



Całe jaja ubić z 1 szkl cukru na puszystą, gęstą masę(tak jak na biszkopt)
dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać
na końcu wlewać powoli letnią margarynę- wymieszać łyżką bardzo delikatnie
wylać do podłużnej foremki ( keksówki )
Piec w temp 180-190 st około 45 min - do suchego patyczka
posypać cukrem pudrem.

Jeżeli do ciasta dodasz sok z 1/2 cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny masz babkę
cytrynową,
natomiast jeżeli ciasto podzielisz na dwie części i do jednej dodasz 3 łyżki
kakao wyjdzie babka marmurkowa ( wylewasz część białą na dno foremki potem
część ciasta ciemnego, delikatnie przemieszasz widelcem w esy-floresy i ponownie białe i czarne na przemian)

Smacznego



RE: Babka ucierana - anja - 2011-12-17 11:04:13

Dzięki Jagusiu, ja często robiłam marmurkową Smile