Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Babka ucierana
2011-12-16, 18:27:12
Post: #1
Babka ucierana
Babka ucierana
===========
4 duze jaja
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
20 dag stopionej margaryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy



Całe jaja ubić z 1 szkl cukru na puszystą, gęstą masę(tak jak na biszkopt)
dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać
na końcu wlewać powoli letnią margarynę- wymieszać łyżką bardzo delikatnie
wylać do podłużnej foremki ( keksówki )
Piec w temp 180-190 st około 45 min - do suchego patyczka
posypać cukrem pudrem.

Jeżeli do ciasta dodasz sok z 1/2 cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny masz babkę
cytrynową,
natomiast jeżeli ciasto podzielisz na dwie części i do jednej dodasz 3 łyżki
kakao wyjdzie babka marmurkowa ( wylewasz część białą na dno foremki potem
część ciasta ciemnego, delikatnie przemieszasz widelcem w esy-floresy i ponownie białe i czarne na przemian)

Smacznego

Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek.
— Wisława Szymborska
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
2011-12-17, 11:04:13
Post: #2
RE: Babka ucierana
Dzięki Jagusiu, ja często robiłam marmurkową Smile

miłego dnia
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt: dotykiemwiatru @ go away spambots grd.pl | albo: grd @ go away spambots gazeta.pl | | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS