Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pieski los
2015-10-14, 21:12:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-15 14:19:21 przez bronmus45.)
Pieski los
[Obrazek: piesek%2Bx%2B200.jpg]
.
Mój pies ma na imię "Łajdak"
i nic w tym takiego zdrożnego
gdybym nie wołał go często;
gdzieś w mieście zagubionego ...

...a wśród przechodniów trwa zamęt;
odwraca się kilku gości
sądząc, że to ich wołam.
Po starej znajomości ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
2015-10-14, 22:15:22
RE: Pieski los
W pierwszej strofie masz błąd gramatyczny:
"i nic w tym byłoby zdrożnego"
Powinno być:
i nic w tym nie byłoby zdrożnego.
A puenta nieoryginalna, bo takiego motywu używano już nie raz.
Lata (chyba) 70 - te - podwieczorek przy mikrofonie i redaktor Andrzej Rumian. Wiadomości z kraju i ze świata. (cytuję z pamięci)
"...kilkoro dzieci na podwórku bawiło się w milicjantów i złodziei. W pewnej chwili mały Jasio krzyknął:
Mamy cię złodzieju, jesteś zdemaskowany!
W tym momencie z bramy wybiegło kilku tatusiów i zbiegło w nieznanym kierunku."
Smile

Wiersz jaki jest, każdy widzi.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
2015-10-14, 22:25:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-14 23:32:56 przez bronmus45.)
Mylisz się, lub nie "kumasz bazy" W pisaniu wierszy - dla zachowania ilości sylab, lub tak zwanej melodyjności dozwolone jest "pójście na skróty". Powinieneś o tym wiedzieć... Dla świętego spokoju wstawiłem inny wyraz...
A co do puenty... Przecież piszemy na stronie "Satyra" i każdy pomysł jest dozwolony, aby tylko był powiązany tematycznie. Czytałeś kiedyś cokolwiek satyrycznego, rozciągniętego na wiele zwrotek? To ma być proste i trafiające do wszystkich odbiorców. Coś podobnego do limeryków. Jak proste, niezawiłe kawały...
2015-10-15, 08:56:42
Liczenie sylab owszem jest ważne, ale nie może się ono obywać wbrew regułom gramatycznym. To powinieneś wiedzieć. Długość nie ma nic dorzeczy. Wiersz może być długi lub krótki, byle z sensem, a wiersze dłuższe satyryczne nie tylko czytałem, ale i sam je piszę. Poczytaj choćby Mariana Załuckiego, satyryka z epoki PRLu. Napisać w satyrze można "wszystko" - teoretycznie, byle to było śmieszne i miało jakiś sens.

2015-10-15, 09:03:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-15 14:20:03 przez bronmus45.)
Ględzisz jedynie po to, by bronić swojej teorii. Wielcy tego świata (poezji) niejednokrotnie używali skrótów, bez nadmiernej dbałości o formę gramatyczną. Bo kazdy wiersz musi brzmieć melodyjnie, bez fałszywych nutek, chociażby stanowiły one najwartościowsze akcenty gramatyczne. I tego nie zmienisz dla swojego widzimisię. Tutaj bardziej forma się liczy, a nie "wygłaskana" gramatyka...
2015-10-16, 16:40:42
Powinieneś tak pokombinować, aby było i gramatycznie i składnie.

2015-10-16, 17:21:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-16 17:22:17 przez bronmus45.)
Spotkałem raz ZGREDA
na stronie portalu
Taki z "wykształciuchów"
- lecz drętwy jak paluch -
Wszystko u niego było na NIE
Sam też nie wiedział, czego on chce
Stwierdzam to z niemałą przecież nutką żalu
2015-10-17, 18:08:45
Fajny ten wierszyk o łajdaku Wink
Ale ten drugi to już nie bardzo, no i jak każdy wiersz powinien mieć tytuł i swoją stronę

miłego dnia
2015-10-17, 19:09:01
(2015-10-17 18:08:45)anja napisał(a):  Fajny ten wierszyk o łajdaku Wink
Ale ten drugi to już nie bardzo, no i jak każdy wiersz powinien mieć tytuł i swoją stronę
Ten drugi tekst to jedynie wierszowana odpowiedź na nieprzyjazne mi komentarze. Nic poza tym. Żadna "tfurczość"...
Odpowiedz 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

Kontakt: dotykiemwiatru @ go away spambots grd.pl | albo: grd @ go away spambots gazeta.pl | | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS