na pograniczu śniegu i jawy
|
2009-03-20, 00:41:32
na pograniczu śniegu i jawy
|
|||
|
|||
NA POGRANICZU ŚNIEGU I JAWY
dobrej wróżce Czasem zdarza się wzlecieć pozbywszy się reguł - wpleść się sennym marzeniem w chłodną połać śniegu tam, gdzie magia oddziela biały puch od jawy, gdzie już tylko kozice zostawiają ślady, gdzie się linią tajemną ściera sen z widokiem, świerki w niebo wtulone - jakby za wysokie; tam, gdzie dusza serdecznie śmieje się do świata - wyobraźnię uskrzydla, ścieżki w warkocz splata... Patrzeć w słońce, jak ledwie ponad światem stanie starłszy ranną mgłę z oczu złotem pieści granie, na włóczęgę wyrusza - tuż ponad potokiem swym odbiciem zdumione; w jeszcze zimne sople, które w dole, pod skałą - niczym nietoperze - wolno sączą się w strumień, co je w świat zabierze. Pośród takich pejzaży, nagle, o poranku dobrą wróżkę spotkałem w posrebrzanym wianku. Tu mi barwą pierwiosnka ziemia wpada w zachwyt, przekrzykuje się ptactwo żądne niecnych praktyk i kot nawet, choć dotąd kafle grzał u pieca już się nocną hulanką niezdrowo podnieca! A tam nicią pajęczą oddzielona zima kołdrą drzewa otula, mrozem skał się trzyma... Wróżka słońcu ciepłemu składa swe pokłony. Cóż to jednak za zmiana? Wianek jej zielony! W pełnym blasku się mieni kolorami tęczy! Jakaś nutka wesoła w jej spojrzeniu dźwięczy. Różdżką sople po głowach! Z lekka trąca drzewa - już się kwiatów kolorem cały las zalewa. Tylko w górze, gdy głowę wzniesiesz nad wyżyny jeszcze biały majestat zimie śpiewa hymny. Trudno dostrzec gdzie wątłej zmiany jest granica między śniegiem i jawą, która tak zachwyca! Czy na owej granicy - kiedy przymknę oczy - spotkam znowu mą wróżkę pośród górskich zboczy? San Gottardo (CH) 14 marzec 2009 skaranie boskie |
|||
2009-03-20, 09:18:12
|
|||
|
|||
Wspaniałe :brawo: pięknie napisane, kojarzy mi się z sonetem Słowackiego
miłego dnia |
|||
2009-03-20, 11:33:48
|
|||
|
|||
Well jak zwykle u Ciebie Skaranie - wiersz wysokiej próby. Jedynym nieporządanym zgrzytem jest powtarzające się "gdzie" w pierwszej strofie, ale to nikła przewina. :brawo:
[center][spacja][/spacja] Honi soit qui mal y pense! -=============)Sword®[/center] |
|||
2009-03-20, 22:44:50
|
|||
|
|||
Czy to wpływ dobrej wróżki( zaskakująca i piękna metafora) powoduje ,że czytając o opisanej zimie nie czuję zimna? Bardzo ładny , pozdrawiam Wieszcza.
Wolność jest jak ptak,jeśli zamkniesz ją w klatce traci zdolnośc latania. |
|||
2009-03-20, 23:31:06
|
|||
|
|||
Cudowne narodziny wiosny w górskim pejzażu , szkoda że nie ma nic
o gorących góralkach. |
|||
2009-03-21, 19:43:54
|
|||
|
|||
Normalnie mnie zawstydzacie... :roll: :roll: :roll:
Dziękuję wszystkim za wizytę i miłe słowa :-) |
|||
2009-03-21, 23:41:48
|
|||
|
|||
ewetka napisał(a):Piękny opis, działa na wyobraźnię Na twoją też? No to cieszę się niezmiernie :-) |
|||
2009-03-22, 15:14:57
|
|||
|
|||
Selijka napisał(a):fioletowa małpa zrobiła się purpurowa Pisałem tylko o wstydzie, słonko. Kolory to już twoja wyobraźnia. Cieszę się niezmiernie, że udało mi się ją pobudzić :-) |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości