" Spóźniona miłość"
|
2014-03-14, 01:29:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-18 00:41:59 przez Ewa.)
" Spóźniona miłość"
|
|||
|
|||
Spóźniona miłość
Czekałam lata, czekałam dni W pojedynczym czekaniu zastygłam Ty wymawiasz już często słowo - My Lecz to nie ja jestem, jest Inna. Inna przy Tobie budzi się spełniona, Inną bierzesz delikatnie w ramiona, Inna szepcze Tobie wiersze na dobranoc, Gdy robi się ciemno i gdy zapada zmierzch. Inną rozśmieszasz za dnia i przykrywasz w nocy, Przy Innej masz z zachwytu rozpostarte oczy, Przy Innej nucisz pod prysznicem miłosne szlagiery, Przy Innej jesteś zawsze bohaterem. A ja słucham w skupieniu, kontempluję w ciszy, Przeglądam stare fotografie, I piszę. |
|||
2014-03-14, 09:49:36
RE: " Spóźniona miłość"
|
|||
|
|||
Wiersz ładny choć pełen rozczarowania. Zawarłaś w nim gorycz zawiedzionego uczucia. Jedna uwaga, jeśli to jest utwór rymowany, to moim zdaniem rymy są nieregularne, a są momenty że w ogóle ich brak. Poza tym ok. Pozdrawiam
|
|||
2014-03-14, 09:57:42
|
|||
|
|||
Bardzo dziękuję za cenna uwagę. Będzie mi miło jezeli przeczytasz pozostałe moje wiersze i się wypowiesz na ich temat. Pozdrawiam.
|
|||
2014-03-14, 21:50:55
|
|||
|
|||
Czyli "Już kąpiesz się nie dla mnie" - jak w Kabarecie starszych panów.
Stanowczo zmienił bym tytuł. Jest banalny i nieadekwatny do treści. Banalne jest "branie w ramiona". To już było wiele razy wykorzystywane przez całe stada poetów. Rozpostarte oczy są niezręczne. Oczy się otwiera, nie rozpościera. ![]() Puenta mi się nawet podoba, chociaż stwierdzenie "ja piszę" zalatuje trochę grafomanią. Pomysł jest dobry. Czytam Twój kolejny wiersz rymowany i tak w tym jak i w poprzednich zauważam, ze nie panujesz nad formą. Każda strofa jest z innej parafii. Można pisać nieregularne wiersze rymowane, ale to musi wynikać z celowego zamysłu, to musi być świadomy wybór, który czemuś służy, a nie być tylko przejawem nieopanowania warsztatu. Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-03-14, 21:57:56
|
|||
|
|||
Bardzo Tobie dziękuje za cenne uwagi. Popracuje nad tekstami.
|
|||
2014-03-15, 21:16:31
|
|||
|
|||
Witaj Ewo, przeczytałem wszystkie twoje wiersze i uważnie je przeanalizowałem.
Pozwól, że nie będę się skupiał nad formą (nad układem utworów i ich rytmiką musisz jeszcze popracować), a nad treścią widzę w niej bardzo wiele bólu i wielkiego żalu nad niespełnioną miłością. Słowa twoje są bardzo uczuciowe i piękne. Poezja budzi się właśnie z uczuć, budzi się z innego spojrzenia na świat, zawsze lepiej jest bazować na własnych doznaniach niż pisać o płaskich tematach. Pozdrawiam serdecznie i witam na forum. |
|||
2014-03-15, 21:18:10
|
|||
|
|||
witaj Ewo - ciekawy wiersz
Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
2014-03-15, 23:47:52
|
|||
|
|||
Pisanie na pewno ukoi.
Ewo, prosta zasada pisanie minimum słów maksimum treści ![]() miłego dnia |
|||
2014-03-15, 23:51:02