![]() |
" Spóźniona miłość" - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: " Spóźniona miłość" (/thread-4920.html) |
" Spóźniona miłość" - Ewa - 2014-03-14 01:29:50 Spóźniona miłość Czekałam lata, czekałam dni W pojedynczym czekaniu zastygłam Ty wymawiasz już często słowo - My Lecz to nie ja jestem, jest Inna. Inna przy Tobie budzi się spełniona, Inną bierzesz delikatnie w ramiona, Inna szepcze Tobie wiersze na dobranoc, Gdy robi się ciemno i gdy zapada zmierzch. Inną rozśmieszasz za dnia i przykrywasz w nocy, Przy Innej masz z zachwytu rozpostarte oczy, Przy Innej nucisz pod prysznicem miłosne szlagiery, Przy Innej jesteś zawsze bohaterem. A ja słucham w skupieniu, kontempluję w ciszy, Przeglądam stare fotografie, I piszę. RE: " Spóźniona miłość" - member22 - 2014-03-14 09:49:36 Wiersz ładny choć pełen rozczarowania. Zawarłaś w nim gorycz zawiedzionego uczucia. Jedna uwaga, jeśli to jest utwór rymowany, to moim zdaniem rymy są nieregularne, a są momenty że w ogóle ich brak. Poza tym ok. Pozdrawiam RE: " Spóźniona miłość" - Ewa - 2014-03-14 09:57:42 Bardzo dziękuję za cenna uwagę. Będzie mi miło jezeli przeczytasz pozostałe moje wiersze i się wypowiesz na ich temat. Pozdrawiam. RE: " Spóźniona miłość" - Fred - 2014-03-14 21:50:55 Czyli "Już kąpiesz się nie dla mnie" - jak w Kabarecie starszych panów. Stanowczo zmienił bym tytuł. Jest banalny i nieadekwatny do treści. Banalne jest "branie w ramiona". To już było wiele razy wykorzystywane przez całe stada poetów. Rozpostarte oczy są niezręczne. Oczy się otwiera, nie rozpościera. ![]() Puenta mi się nawet podoba, chociaż stwierdzenie "ja piszę" zalatuje trochę grafomanią. Pomysł jest dobry. Czytam Twój kolejny wiersz rymowany i tak w tym jak i w poprzednich zauważam, ze nie panujesz nad formą. Każda strofa jest z innej parafii. Można pisać nieregularne wiersze rymowane, ale to musi wynikać z celowego zamysłu, to musi być świadomy wybór, który czemuś służy, a nie być tylko przejawem nieopanowania warsztatu. RE: " Spóźniona miłość" - Ewa - 2014-03-14 21:57:56 Bardzo Tobie dziękuje za cenne uwagi. Popracuje nad tekstami. RE: " Spóźniona miłość" - Gryf - 2014-03-15 21:16:31 Witaj Ewo, przeczytałem wszystkie twoje wiersze i uważnie je przeanalizowałem. Pozwól, że nie będę się skupiał nad formą (nad układem utworów i ich rytmiką musisz jeszcze popracować), a nad treścią widzę w niej bardzo wiele bólu i wielkiego żalu nad niespełnioną miłością. Słowa twoje są bardzo uczuciowe i piękne. Poezja budzi się właśnie z uczuć, budzi się z innego spojrzenia na świat, zawsze lepiej jest bazować na własnych doznaniach niż pisać o płaskich tematach. Pozdrawiam serdecznie i witam na forum. RE: " Spóźniona miłość" - babajaga - 2014-03-15 21:18:10 witaj Ewo - ciekawy wiersz RE: " Spóźniona miłość" - anja - 2014-03-15 23:47:52 Pisanie na pewno ukoi. Ewo, prosta zasada pisanie minimum słów maksimum treści ![]() RE: " Spóźniona miłość" - Ewa - 2014-03-15 23:51:02 Dziękuję za wsparcie ![]() |