Bezkrólewie
|
2014-02-09, 21:29:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-03 10:16:55 przez Fred.)
Bezkrólewie
|
|||
|
|||
Wyszły figury z pudełka nocą,
po szachownicy zaczęły hulać; tłuką się, tańczą, harcują, grzmocą, prawie w komplecie, ale bez króla. Król cicho drzemie w złotej komnacie, odgłosów ludu swego nie słyszy, marszałek dworu śpi na etacie, gdy kota nie ma, harcują myszy! Zakosztowały lepszego świata, ugięły karku ciężkie figury, hetman z pionkami zaczął się bratać, goniec przegonił burzowe chmury. Skoczki, co dotąd jak ślepe konie, wielkie połacie musiały orać, objeły wzrokiem rozległe błonie, bo wyzwolenia nadeszła pora. Precz poszły bójki i krwawe jatki, nie było wojen ni upokorzeń, nastały dużo niższe podatki, pola szachowe obsiano zbożem. Nagle zechciały zagrać w warcaby, zebrały głosy w chóralnym śpiewie, już żadna przemoc nie da nam rady, ach jakie piękne jest bezkrólewie! Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-02-09, 22:08:06
RE: Bezkrólewie
|
|||
|
|||
Ha ha, króla postawiły w szachu
Fajnie piszesz dosłownie nic poprawić nie można miłego dnia |
|||
2014-02-09, 23:42:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-09 23:43:55 przez Fred.)
|
|||
|
|||
(2014-02-09 22:08:06)anja napisał(a): Fajnie piszesz dosłownie nic poprawić nie można myślę, ze każdy wiersz można napisać nieźlej, a zapewne można go napisać inaczej. Wcale bym się nie zdziwił ani nie obraził, gdyby mi ktoś zasugerował zmiany w wierszach, które tu pokazuję, a nawet wytknął pewne błędy. Uważam, że forum istnieje nie tylko po to by się chwalić swoimi wierszami, ale by sobie wzajemnie życzliwie doradzać. Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-02-10, 08:42:41
|
|||
|
|||
(2014-02-09 23:42:44)Fred napisał(a): Wcale bym się nie zdziwił ani nie obraził, gdyby mi ktoś zasugerował zmiany w wierszach, które tu pokazuję, a nawet wytknął pewne błędy. Obiecuję miłego dnia |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości