Bezkrólewie - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Bezkrólewie (/thread-4848.html) |
Bezkrólewie - Fred - 2014-02-09 21:29:48 Wyszły figury z pudełka nocą, po szachownicy zaczęły hulać; tłuką się, tańczą, harcują, grzmocą, prawie w komplecie, ale bez króla. Król cicho drzemie w złotej komnacie, odgłosów ludu swego nie słyszy, marszałek dworu śpi na etacie, gdy kota nie ma, harcują myszy! Zakosztowały lepszego świata, ugięły karku ciężkie figury, hetman z pionkami zaczął się bratać, goniec przegonił burzowe chmury. Skoczki, co dotąd jak ślepe konie, wielkie połacie musiały orać, objeły wzrokiem rozległe błonie, bo wyzwolenia nadeszła pora. Precz poszły bójki i krwawe jatki, nie było wojen ni upokorzeń, nastały dużo niższe podatki, pola szachowe obsiano zbożem. Nagle zechciały zagrać w warcaby, zebrały głosy w chóralnym śpiewie, już żadna przemoc nie da nam rady, ach jakie piękne jest bezkrólewie! RE: Bezkrólewie - anja - 2014-02-09 22:08:06 Ha ha, króla postawiły w szachu Fajnie piszesz dosłownie nic poprawić nie można RE: Bezkrólewie - Fred - 2014-02-09 23:42:44 (2014-02-09 22:08:06)anja napisał(a): Fajnie piszesz dosłownie nic poprawić nie można myślę, ze każdy wiersz można napisać nieźlej, a zapewne można go napisać inaczej. Wcale bym się nie zdziwił ani nie obraził, gdyby mi ktoś zasugerował zmiany w wierszach, które tu pokazuję, a nawet wytknął pewne błędy. Uważam, że forum istnieje nie tylko po to by się chwalić swoimi wierszami, ale by sobie wzajemnie życzliwie doradzać. RE: Bezkrólewie - anja - 2014-02-10 08:42:41 (2014-02-09 23:42:44)Fred napisał(a): Wcale bym się nie zdziwił ani nie obraził, gdyby mi ktoś zasugerował zmiany w wierszach, które tu pokazuję, a nawet wytknął pewne błędy. Obiecuję |