Rolada Tiramisu
|
2011-12-17, 19:26:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-12-17 19:30:08 przez babajaga.)
Post: #1
Rolada Tiramisu
|
|||
|
|||
Rolada tiramisu - pyszna i łatwa!
Przepis pochodzi z tej strony. http://elfograd.nmj.pl/viewtopic.php?p=157150#157150 Składniki na biszkopt: * 3 duże jajka * 2 łyżki drobnego cukru * 3,5 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1,5 łyżki gorącej wody, ostudzona * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem, ostudzoną kawę i delikatnie wymieszać. Blachę o boku 28 - 34 cm (można mniejszą, ważne, by bardziej przypominała kwadrat niż prostokąt) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia. Masa kremowa: * 250 g serka mascarpone * 120 ml śmietany kremówki * 2 łyżki likieru kawowego (zamiast tego dałam dwie łyżki wódki podebranej mężusiowi i troszkę więcej kawy) * 1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 1,5 łyżeczki gorącej wody, ostudzona * 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki (schłodzone!) umieścić w wyższym naczyniu, ubijać jak bitą śmietanę, aż na masie będzie pozostawał wyraźny znak od trzepaczek miksera. Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć krem, znowu zwinąć. Położyć do lodówki na kilka godzin. Przechowywać w lodówce. Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
2011-12-18, 00:24:43
Post: #2
RE: Rolada Tiramisu
|
|||
|
|||
WOW ...dziękuje jaguniu...przepis przed Świętami ..chyba wypróbuję
Humor jest kołem ratunkowym... w nurcie życia. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości