Dorota Masłowska
|
2008-10-12, 14:49:51
Dorota Masłowska
|
|||
|
|||
Dorota Masłowska
â Paw królowejâ Autorka urodziła się w 1983 roku/ obecnie 25 letnia/, a więc nasze młode pokolenie. Publikowana, nagradzana, tłumaczona. Jej książki dzielą krytyków, jak i czytelników. Ku mojemu zdziwieniu za tę książkę otrzymała nagrodę literacką Nike za 2006 r. Nie mogę wprowadzić czytelnika w główny temat książki, ponieważ skończyłam ją czytać na 11 stronie/ resztę przewertowałam/. Zastanawiałam się dla kogo została napisana .Jeżeli dla młodych â blokersów, to chyba nie trafione, ponieważ oni książek nie czytają. Ogólnie i najdelikatniej napisałabym â jeden bełkotâ i do tego wulgarno - agresywny. Od pierwszego zdania zauważyłam, że napisana jest inaczej. Czyta się ją, jak rap czy też hip-hop, pisana rymowaną prozą stylizowaną. Bardzo to utrudnia odbiór. Osobiście nie widzę żadnego powodu, dla którego bym miała ją czytać i uczyć się wulgaryzmów i agresji, z czym w sumie powinniśmy walczyć. Słownictwo na poziomieâ blokowców w kapturach zaciągniętych na oczachâSposób wyrażania myśli poniżej poziomu. Może i jest jakaś głębia, jakieś ważne sprawy poruszane w tej książce, ale forma na tyle mnie zniechęciła, że do niej czy też ich - nie dotarłam. I przypuszczam, że i tak âutonęłyâ w zalewie wulgaryzmów. Gdybym miała zacytować słowa z książki autorki, to bym napisałaâ jedno wielkie, gównoâ. Dużo też âmasła maślanegoâ typu : â ...gotowości, gotowa...âJeżeli jest gotowość, to wiadomo, że gotowa...itp. Reasumując - nie polecam. A już na pewno osobom powyżej pewnego wieku. Jestem przeciwko takiemu słownictwu. Szanujmy i doskonalmy nasz piękny język polski. Nie pozwólmy, by â umarłâ i został pochowany przez obecnie rozpowszechniający się, jak zaraza â język uproszczeń i i agresji. Odkładając tę książkę / z wielką ulgą/ na półkę, westchnęłam z zachwytem, kiedy sobie pomyślałam , jaką piękną polszczyzną wypowiada się mój 16- letni syn. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Dorota Masłowska - Ginsana - 2008-10-12 14:49:51
RE: Dorota Masłowska - tom_70 - 2018-10-29, 13:28:02
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości