Emblematy
|
2008-10-03, 08:09:37
|
|||
|
|||
Emblemat - utwór liryczny, także gatunek literacki o charakterze dydaktyczno - moralizatorskim, łączący alegoryczny obraz lub rysunek ze słowem; składa się zwykle z trzech części: inskrypcji (sentencji), obrazu, subskrypcji (niewielki wiersz). Ukształtował się w okresie renesansu, będąc syntezą literatury i sztuk plastycznych. Emblemat był szczególnie popularny w czasach baroku, który uważany jest za epokę myślenia emblematycznego.
Sądzę, że w wykonaniu Szarego - jest to nieco uwspółcześniona forma Co do wklejonych emblematów: Nie wiadomo dlaczego przyszły mi do głowy słowa ballady Wojciecha Młynarskiego: Był taki czas, jak daleki dziewczyny śpiew, Jak znad rzeki szum cichy drzew, odmieniony czas. Byt taki czas, kiedy oczom zabrakło łez I nie pytał nikt, jak to jest, tylko ściskał pas... I trwa ten czas, lecz z nim razem każdego dnia Wciąż pamięć w nas niezgojona trwa Z pozoru bez związku, a jednak równie jak emblematy zapadają w pamięć, poruszają, nie sposób przejść obok. Wzbudzają być może skrajnie różne uczucia, przywołują różne obrazy, emocje. Jeden powie: âbywałem bliżej rozjeżdżanego ciała niż postawił mnie ten tekstâ innego poruszy do głębi âwoń rozjechanych truskawek.â Hm, w głębi serca każdy ma takie swoje poletko truskawekâ¦. Zderzenie subtelnej kursywy z reporterska, wręcz ascetyczną relacja zdarzeń zakończona puentą daje piorunujący efekt. Wyrywa kawał mięcha z czytelnika, dobiera się do jego wnętrzności tą zardzewiałą puszką po konserwach. Intryguje i niepokoi- dlaczego tak? To kunszt i majstersztyk poetycki zauważony i nagrodzony w konkursie im. Sułkowskiego. Warto przeczytać pozostałe teksty- są gdzieś na necie |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
[] - evionnaz - 2008-10-03 08:09:37
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości