[bronmus45] Wiersze i bajki dla dzieci w różnym wieku
|
2017-09-10, 09:08:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-09-13 17:58:08 przez bronmus45.)
Bajka o Ciesi i Wicusiu - rozdział VI - RODZINA - część 4
|
|||
|
|||
Rodzina
rozdział VI - część 4 .
Wszystkie obrazki użyte w tekście pochodzą z ogólnodostępnej sieci internetu
Marcysia tą nowiną nad wyraz przejęta; i tym, że babcią zostanie zapewne już wkrótce, postanowiła przenieść się do ich pałacu, by móc tu ofiarować opiekę swej wnuczce. . Przenosiny odbyły się wnet bardzo sprawnie; przy udziale młodzieży motylkowych gości. Którzy bardzo ochoczo przenosili rzeczy w powietrzu i szybciutko – tak było najprościej. . Przy tej okazji zawarto wiele znajomości lub odnowiono stare – wspominając wesele. Ni z tego, ni z owego – powstawały pary z mrówek no i motylków – a było ich wiele. . I tak oto małżeństwo Ciesi i Wicusia przypieczętowane wkrótce przez córeczkę Wiesię; dało początek gatunkowi owadów nowemu. O czym ja tu Wam bajam – w bajki interesie. . . Powstało wiele małżeństw motylkomrówkowych; no i jak to od zawsze jest porządkiem rzeczy. Rodziły się wciąż nowe mrówczątkomotylki. Kto nie widział – niech słucha – a mnie niech nie przeczy. . Żyje gdzieś pośród kwiatów na szerokim świecie rodzina motylkomrówek – z natury prześliczna. Tutaj ich nie szukajcie – pewnie nie znajdziecie bo jest ich jeszcze mało – gromadka nieliczna. . Pewnie i Wiesia kiedyś zostanie królową pośród nowego gatunku mrówko motylkowych. Czy zdążę to opisać – nie wiem – jeśli spotkam ich gdzieś na swojej drodze – to się zastanowię... . K O N I E C . |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości