Gdy życzeń jest za wiele
|
2009-02-03, 20:38:53
Gdy życzeń jest za wiele
|
|||
|
|||
niczego już nie życzę
życzyłam i tak wiele więc życzeniami z tobą dzisiaj się nie podzielę niczego ci nie życzę tych nocy nieprzespanych zapłakanego nieba i nieszczęść przegadanych tego biednego losu co wygrać nie pozwala pieśni fałszowanych wzroku co radość spala nie życzę ci niczego i niech już tak zostanie przecież jesteśmy razem i dobrze nam kochanie promienia słonecznego uśmiechu od księżyca zachodu spokojnego miłości co zachwyca my wszystko to już mamy codziennie są niedziele od życzeń tego miodu też zemdli gdy za wiele kocham cię życie |
|||
2009-02-03, 21:56:05
|
|||
|
|||
Sama rzeczywistość ;-)
Ładnie napisane miłego dnia |
|||
2009-02-04, 00:20:47
|
|||
|
|||
Zostawiam treść innym.
Wiem, że dadzą sobie radę z pochwałami. Jako wredna, fioletowa małpa muszę się przyczepić. Zacznę od niekonsekwencji w rymach. Rymujesz tylko co drugi wers by nagle w przedostatniej zwrotce wprowadzić abab. Poza tym za minawia napisał(a):...nieprzespanych za takie rymy linczują ;-) Może ostatni, przy dużej dozie dobrej woli można by jeszcze przyjąć. Inne - niewymienione też nie zachwycają. Sprawa druga - rytm. Nie wystarczy policzyć zgłoski choć i z tym wiersz jest na bakier bo jedenasty wers ma ich tylko sześć. Policzywszy już zgłoski warto popracować nad rozkładem akcentów. I tu wersy czwarty, dziewiąty, jedenasty, dwunasty i piętnasty mają akcenty na drugiej sylabie podczas gdy cała reszta na trzeciej. W niektórych przypadkach można to zmienić przestawiająć kolejność wyrazów bez szkody dla wiersza. Ale pozostałe należałoby zmienić. Wybacz Minawio, że nie rozpłynąłem się w pochwałach ale nie ma po prostu nad czym. Stać Cię na dużo więcej o czym miałem okazję się przekonać. Na razie pozdrawiam ale mam nadzieję tu wrócić z innym już komentarzem :-) |
|||
2009-02-04, 00:37:33
|
|||
|
|||
Sympatyczna Małpeczko
Cytat:za takie rymy linczują a co mi zrobią jak ja nie rymuję |
|||
2009-02-04, 01:22:23
|
|||
|
|||
Polot napisał(a):a co mi zrobią jak ja nie rymuję Zlinczują za brak rymów :-P :-P :-P :-P |
|||
2009-02-04, 15:24:45
|
|||
|
|||
3 zwrotka - "pieśni fałszowanych" zmieniłabym na "pieśni zafałszowanych" , to wg mnie poprawi rytm, poza tym ok. pozdrówka.
Po przeczytaniu komentarzy dodaję - niedziele/wiele wg mnie całkiem do przyjęcia, to się nie zalicza do 'częstochowy' , ponieważ rzeczownik/liczebnik. szczęście nie jest na sprzedaż |
|||
2009-02-04, 22:15:58
|
|||
|
|||
bunia napisał(a):niedziele/wiele wg mnie całkiem do przyjęcia, to się nie zalicza do 'częstochowy' , ponieważ rzeczownik/liczebnik. I o tym pisałem. Jest do przyjęcia ale nie zachwyca :-) |
|||
2009-02-05, 06:39:01
|
|||
|
|||
Cytat:Jako wredna, fioletowa małpa muszę się przyczepić. czepiaj się przyczepiaj moje życzenia same tak się rymują -ują -ją -ujął inaczej nie potrafię rymy pod kluczem w szafie pozbierałam -ałam co na fotelu zastałam wierszem zapisane koniec z bałaganem serdecznie Ci dziękuję że czytasz tak wnikliwie krytyką konstruktywną skaraniem boskim wzywasz opatrznością od dziś nazywam do wiersza jeszcze wró-cę co nieco gdzieś wyrzu-cę do szafy klucz doro-bię kreacją przyozdo-bię bo przecież trwa karna-wał tanecznych rymów na-wał kocham cię życie |
|||
2009-02-05, 10:52:30
|
|||
|
|||
Minawia :brawo: za ripostę
miłego dnia |
|||
2009-02-05, 15:16:02
|
|||
|
|||
I ja chylę czoła za celną odpowiedź. Czekam na efekty szafowania kluczami ;-)
|
|||
2009-02-05, 22:04:41
|
|||
|
|||
[center]Gdy życzeń jest za wiele
niczego już nie życzę życzyłam i tak wiele dziś z tobą życzeniami wcale się nie podzielę już ci są niepotrzebne te noce nieprzespane płaczące z nami niebo zostało zapomniane ten los co wiatrem w oczy biednemu tylko wieje fałszywą pieśnią bawi ciemności głuchej knieje nie życzę ci niczego i niech już tak zostanie jesteśmy przecież razem i dobrze nam kochanie promienia słonecznego uśmiechu od księżyca o każdej porze doby miłością się zachwycam my wszystko to już mamy codziennie są niedziele od życzeń tego miodu też zemdli gdy za wiele[/center] Na pewno nie błysnęłam teraz lepszymi rymami, ale poprawiłam rytmikę czego nie zauważamy bardzo często sami inni czuja bardziej wiersza dynamikę rym niedziele = wiele zostawiłam celowo spina się z pierwsza zwrotką w której też mam to słowo. Pozdrawiam i tarczą ważności się nie zasłaniam bo wszystkie krytyczne uwagi wchłaniam...wchłaniam, wchłaniam i nie tylko kocham cię życie |
|||
2009-02-05, 22:31:08
|
|||
|
|||
minawia napisał(a):[center]Gdy życzeń jest za wiele znowu cos kliknęłam ...ale to jest już z ostatnia poprawką w 5-tej zwrotce kocham cię życie |
|||
2009-02-06, 01:53:31
|
|||
|
|||
Wiesz, muszę pokłonić się w pokorze.
Jak chcesz to potrafisz. Teraz to zupełnie inny wiersz. Lepszy! Jeszcze jeden mankament i już dam mu spokój. minawia napisał(a):już ci są niepotrzebne Z zasady nie rymujemy tych samych części mowy zwłaszcza w tej samej formie. To pójście na łatwiznę i mocno pielgrzymką do pewnego obrazka zalatuje ;-) Takie rymy dobrze brzmią jedynie w poezji dziecięcej i w satyrze. Pozdrawiam :-) |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości