Gdy życzeń jest za wiele - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Gdy życzeń jest za wiele (/thread-1167.html) |
Gdy życzeń jest za wiele - minawia - 2009-02-03 20:38:53 niczego już nie życzę życzyłam i tak wiele więc życzeniami z tobą dzisiaj się nie podzielę niczego ci nie życzę tych nocy nieprzespanych zapłakanego nieba i nieszczęść przegadanych tego biednego losu co wygrać nie pozwala pieśni fałszowanych wzroku co radość spala nie życzę ci niczego i niech już tak zostanie przecież jesteśmy razem i dobrze nam kochanie promienia słonecznego uśmiechu od księżyca zachodu spokojnego miłości co zachwyca my wszystko to już mamy codziennie są niedziele od życzeń tego miodu też zemdli gdy za wiele - anja - 2009-02-03 21:56:05 Sama rzeczywistość ;-) Ładnie napisane - Guest - 2009-02-04 00:20:47 Zostawiam treść innym. Wiem, że dadzą sobie radę z pochwałami. Jako wredna, fioletowa małpa muszę się przyczepić. Zacznę od niekonsekwencji w rymach. Rymujesz tylko co drugi wers by nagle w przedostatniej zwrotce wprowadzić abab. Poza tym za minawia napisał(a):...nieprzespanych za takie rymy linczują ;-) Może ostatni, przy dużej dozie dobrej woli można by jeszcze przyjąć. Inne - niewymienione też nie zachwycają. Sprawa druga - rytm. Nie wystarczy policzyć zgłoski choć i z tym wiersz jest na bakier bo jedenasty wers ma ich tylko sześć. Policzywszy już zgłoski warto popracować nad rozkładem akcentów. I tu wersy czwarty, dziewiąty, jedenasty, dwunasty i piętnasty mają akcenty na drugiej sylabie podczas gdy cała reszta na trzeciej. W niektórych przypadkach można to zmienić przestawiająć kolejność wyrazów bez szkody dla wiersza. Ale pozostałe należałoby zmienić. Wybacz Minawio, że nie rozpłynąłem się w pochwałach ale nie ma po prostu nad czym. Stać Cię na dużo więcej o czym miałem okazję się przekonać. Na razie pozdrawiam ale mam nadzieję tu wrócić z innym już komentarzem :-) - Guest - 2009-02-04 00:37:33 Sympatyczna Małpeczko Cytat:za takie rymy linczują a co mi zrobią jak ja nie rymuję - Guest - 2009-02-04 01:22:23 Polot napisał(a):a co mi zrobią jak ja nie rymuję Zlinczują za brak rymów :-P :-P :-P :-P - meg04 - 2009-02-04 15:24:45 3 zwrotka - "pieśni fałszowanych" zmieniłabym na "pieśni zafałszowanych" , to wg mnie poprawi rytm, poza tym ok. pozdrówka. Po przeczytaniu komentarzy dodaję - niedziele/wiele wg mnie całkiem do przyjęcia, to się nie zalicza do 'częstochowy' , ponieważ rzeczownik/liczebnik. - Guest - 2009-02-04 22:15:58 bunia napisał(a):niedziele/wiele wg mnie całkiem do przyjęcia, to się nie zalicza do 'częstochowy' , ponieważ rzeczownik/liczebnik. I o tym pisałem. Jest do przyjęcia ale nie zachwyca :-) - minawia - 2009-02-05 06:39:01 Cytat:Jako wredna, fioletowa małpa muszę się przyczepić. czepiaj się przyczepiaj moje życzenia same tak się rymują -ują -ją -ujął inaczej nie potrafię rymy pod kluczem w szafie pozbierałam -ałam co na fotelu zastałam wierszem zapisane koniec z bałaganem serdecznie Ci dziękuję że czytasz tak wnikliwie krytyką konstruktywną skaraniem boskim wzywasz opatrznością od dziś nazywam do wiersza jeszcze wró-cę co nieco gdzieś wyrzu-cę do szafy klucz doro-bię kreacją przyozdo-bię bo przecież trwa karna-wał tanecznych rymów na-wał - anja - 2009-02-05 10:52:30 Minawia :brawo: za ripostę - Guest - 2009-02-05 15:16:02 I ja chylę czoła za celną odpowiedź. Czekam na efekty szafowania kluczami ;-) - minawia - 2009-02-05 22:04:41 [center]Gdy życzeń jest za wiele niczego już nie życzę życzyłam i tak wiele dziś z tobą życzeniami wcale się nie podzielę już ci są niepotrzebne te noce nieprzespane płaczące z nami niebo zostało zapomniane ten los co wiatrem w oczy biednemu tylko wieje fałszywą pieśnią bawi ciemności głuchej knieje nie życzę ci niczego i niech już tak zostanie jesteśmy przecież razem i dobrze nam kochanie promienia słonecznego uśmiechu od księżyca o każdej porze doby miłością się zachwycam my wszystko to już mamy codziennie są niedziele od życzeń tego miodu też zemdli gdy za wiele[/center] Na pewno nie błysnęłam teraz lepszymi rymami, ale poprawiłam rytmikę czego nie zauważamy bardzo często sami inni czuja bardziej wiersza dynamikę rym niedziele = wiele zostawiłam celowo spina się z pierwsza zwrotką w której też mam to słowo. Pozdrawiam i tarczą ważności się nie zasłaniam bo wszystkie krytyczne uwagi wchłaniam...wchłaniam, wchłaniam i nie tylko - minawia - 2009-02-05 22:31:08 minawia napisał(a):[center]Gdy życzeń jest za wiele znowu cos kliknęłam ...ale to jest już z ostatnia poprawką w 5-tej zwrotce - Guest - 2009-02-06 01:53:31 Wiesz, muszę pokłonić się w pokorze. Jak chcesz to potrafisz. Teraz to zupełnie inny wiersz. Lepszy! Jeszcze jeden mankament i już dam mu spokój. minawia napisał(a):już ci są niepotrzebne Z zasady nie rymujemy tych samych części mowy zwłaszcza w tej samej formie. To pójście na łatwiznę i mocno pielgrzymką do pewnego obrazka zalatuje ;-) Takie rymy dobrze brzmią jedynie w poezji dziecięcej i w satyrze. Pozdrawiam :-) |