Drogocenna preła
|
2009-02-23, 17:45:15
Drogocenna preła
|
|||
|
|||
Znalazłem drogocenną perłę
Tą najpiękniejszą lustrem Duszy ją nazwałem Przeglądając się w odbiciach Każda odsłona o nieba To nić życia Co nią teraz zrobię Z perłą co jak rachunek Sumienia codziennie płonie Od jutrzenki świtu bladego Po krwisty zachód nieszporów Zakopię ją niczym skarb W dzbanie glinianym Aby nie była wyrzutem Niespełnień słabo odzianych Czy też dostrzegę słup Światła z niej bijący Co jak latarnia drogę Wskazuje pośród burz I nawałnic na oceanie Życia niespokojnym Co zrobię z przestrzenią Między duszy mej odbiciem A prawdą co w perle zaklęta Oto jest pytanie A odpowiedź banalnie prosta Przychodzi dla każdego Prędzej czy później Czas na zaokrętowanie Na statku któremu Na imię prawda o sobie Dlatego tak drogocenną Ta perła ⦠norbertus |
|||
2009-02-23, 23:07:55
|
|||
|
|||
Wiesz, nasunąłeś mi pewną dywagację - perły to łzy morza - za każdą wszak przynajmniej jeden małż życiem zapłacił - i choćby z racji tego wymagają szczególnej troski. Wydobyte na pokaz, wystawione na działanie obcego im środowiska, szybko tracą blask, utleniają się, Należałoby je przechowywać w morskiej wodzie. Niestety, wystarczająco pojemne akwarium, które pomieściłoby damę w pełnej gali wieczorowej, przystrojoną w perły, kosztowałoby ogromne pieniądze. Już pomijając drobiazg polegający na załadowaniu obdarowanej lubej do owego zbiornika i przekonaniu jej, że dbasz o jej klejnoty...
Na naszyjnik z pereł byłoby mnie stać - na akwarium nie. Ani nie mam tyle cierpliwości by przekonać wybrankę... Więc nie liczcie miłe panie na tego typu podarek :lol: P.S. - Sorry za <offtop> i popraw literówkę w tytule [center][spacja][/spacja] Honi soit qui mal y pense! -=============)Sword®[/center] |
|||
2009-02-25, 09:23:50
|
|||
|
|||
Prawda i sumienie ,
w jednej parze stały i tak w dysputy się wdały. Niełatwo w duszy o zgodę, ciągłe kłótnie i spory, a przecież tak niewiele nam trzeba, by dostrzeć głębię naszej duszy..... tak mi się nasunęło...pozdrawiam |
|||
2009-06-21, 22:03:20
Re: Drogocenna preła
|
|||
|
|||
Odrobina co drąży w duszy. Kiedy już stanie się perłą znamy prawdę o sobie.
miłego dnia |
|||
2009-06-22, 12:07:36
|
|||
|
|||
Tak trudno znaleźć prawdę o sobie, ta prawda jest prawdziwą perłą..
Nastroiłeś mnie melancholijnie... :-) kocham cię życie |
|||
2009-06-23, 13:12:48
|
|||
|
|||
kiedys nanizałam perły swojego zycia na sznurek i policzylam ile tych łez wylalam...czasami łzy szczęścia czasami rozpaczy...pozdrawiam pieknie
Moje motto"Gdy spłonie dach masz lepszy widok na niebo" |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości