Drogocenna preła - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html) +--- Wątek: Drogocenna preła (/thread-996.html) |
Drogocenna preła - norbertus - 2009-02-23 17:45:15 Znalazłem drogocenną perłę Tą najpiękniejszą lustrem Duszy ją nazwałem Przeglądając się w odbiciach Każda odsłona o nieba To nić życia Co nią teraz zrobię Z perłą co jak rachunek Sumienia codziennie płonie Od jutrzenki świtu bladego Po krwisty zachód nieszporów Zakopię ją niczym skarb W dzbanie glinianym Aby nie była wyrzutem Niespełnień słabo odzianych Czy też dostrzegę słup Światła z niej bijący Co jak latarnia drogę Wskazuje pośród burz I nawałnic na oceanie Życia niespokojnym Co zrobię z przestrzenią Między duszy mej odbiciem A prawdą co w perle zaklęta Oto jest pytanie A odpowiedź banalnie prosta Przychodzi dla każdego Prędzej czy później Czas na zaokrętowanie Na statku któremu Na imię prawda o sobie Dlatego tak drogocenną Ta perła ⦠- Sarmata - 2009-02-23 23:07:55 Wiesz, nasunąłeś mi pewną dywagację - perły to łzy morza - za każdą wszak przynajmniej jeden małż życiem zapłacił - i choćby z racji tego wymagają szczególnej troski. Wydobyte na pokaz, wystawione na działanie obcego im środowiska, szybko tracą blask, utleniają się, Należałoby je przechowywać w morskiej wodzie. Niestety, wystarczająco pojemne akwarium, które pomieściłoby damę w pełnej gali wieczorowej, przystrojoną w perły, kosztowałoby ogromne pieniądze. Już pomijając drobiazg polegający na załadowaniu obdarowanej lubej do owego zbiornika i przekonaniu jej, że dbasz o jej klejnoty... Na naszyjnik z pereł byłoby mnie stać - na akwarium nie. Ani nie mam tyle cierpliwości by przekonać wybrankę... Więc nie liczcie miłe panie na tego typu podarek :lol: P.S. - Sorry za <offtop> i popraw literówkę w tytule - Mikoku - 2009-02-25 09:23:50 Prawda i sumienie , w jednej parze stały i tak w dysputy się wdały. Niełatwo w duszy o zgodę, ciągłe kłótnie i spory, a przecież tak niewiele nam trzeba, by dostrzeć głębię naszej duszy..... tak mi się nasunęło...pozdrawiam Re: Drogocenna preła - anja - 2009-06-21 22:03:20 Odrobina co drąży w duszy. Kiedy już stanie się perłą znamy prawdę o sobie. Re: Drogocenna preła - minawia - 2009-06-22 12:07:36 Tak trudno znaleźć prawdę o sobie, ta prawda jest prawdziwą perłą.. Nastroiłeś mnie melancholijnie... :-) Re: Drogocenna preła - czardasz - 2009-06-23 13:12:48 kiedys nanizałam perły swojego zycia na sznurek i policzylam ile tych łez wylalam...czasami łzy szczęścia czasami rozpaczy...pozdrawiam pieknie |