Obrazki jesienne - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Obrazki jesienne (/thread-6557.html) |
Obrazki jesienne - bronmus45 - 2017-09-01 10:10:20 Zapewne zaraz rozpoczną się gromy na nierówną ilość sylab w poszczególnych wersach. Mimo tych uchybień postanowiłem opublikować tekst uważając, że zachowany został rytm w odczytywanym tekście, a to uważam za najważniejszą cechę.
.
obrazek z sieci
#
Nadszedł wrzesień... Zieleń drzew rosą poranną obmyta, wśród której przebłyskują gęsto płomienie czerwieni. Wschodzące słońce; złota skała blaskiem jednolita gra promienistą feerią barwy, pośród światłocieni... * W pobliskim stawie żabki chórem wieszczą ranek nowy. Przeróżne ptactwo zbudzone promieniami słońca już wesoło szczebiocze, szykując się na łowy. Tak będzie trwać ich życie do samego końca. . Wokół stawu, pośród łąk porośniętych trawami wnet rozpocznie się spacer wszelkiego stworzenia. Dywany kwietne tkane kolorowo roślinami kuszą nasz wzrok z oddali, mimo drzew półcienia. . Bociany już odleciały, pozostały gniazda na bieżąco, przez ludzi tu reperowane. Wśród społeczności wiejskiej wciąż nowe wyrasta bocianie pokolenie - przez nich hołdowane. . Okoliczne pola złocąc swymi ścierniskami, czekają teraz spokojnie nowego przeznaczenia. Tu i ówdzie - znaczone rudymi barwami rośliny okopowe - gotowe do zwiezienia. . Ze wzgórza, gdzie widnieje domek właścicieli schodzi człowiek, spieszący do zajęć codziennych. Jest on ważnym ogniwem pośród zdarzeń wielu, wnosząc szereg poprawek, ponoć wręcz bezcennych. . My zaś, nader ostrożnie rządźmy owym światem; cichsi i pokorniejsi wobec praw przyrody. Nie bądźmy dla natury swoistym psubratem; bo może nam zabraknąć powietrza i wody... . RE: Obrazki jesienne - Misiek - 2017-09-02 08:30:14 Trzy pierwsze strofy -pyszne i bardzo poetyckie. Czwarta, piąta i szósta brzmią jak reportaż. A ostatnia jak wierszyk z pisemka dla dzieci tylko wyrzucić tego psubrata. Wygląda teraz całość jak pisana przez kilka osób albo posklejana z różnych tekstów. RE: Obrazki jesienne - bronmus45 - 2017-09-02 09:06:24 (2017-09-02 08:30:14)Misiek napisał(a): Trzy pierwsze strofy -pyszne i bardzo poetyckie. Posłuchaj @kiwi!!! - z takim właśnie zamiarem zbudowałem ten tekst, aby trzy pierwsze strofy wybrzmiały obrazowo, następne zaś trzy poprowadziły do konkluzji / morału, zawartego w ostatniej strofie. Jedynie ty i tobie podobni przyzwyczajeni są do wykonywania narzuconych przez kogoś form zachowań. Ja podążam swoją ścieżką i tacy jak ty mnie z niej nie zawrócą.
Zrozumiałeś wreszcie?!!! RE: Obrazki jesienne - tom_70 - 2017-09-02 12:50:13 Świetna, błyskotliwa GRAFOMANIA. Brawo bronmusik. RE: Obrazki jesienne - Misiek - 2017-09-02 18:43:52 ale morał powinien być tak samo poetycki jak początek -nie uczyli tego w szkole ? a szkoda i nie nazywaj mnie kiwi bo sobie tego nie życzę RE: Obrazki jesienne - bronmus45 - 2017-09-02 19:48:07 (2017-09-02 18:43:52)Misiek napisał(a): ale morał powinien być tak samo poetycki jak początek -nie uczyli tego w szkole ?Posłuchaj - @kiwi - ty uczęszczałeś do szkoły wyznaczonej przez twoich rodziców - zgodnych z kierunkiem i ścieżką PZPR. Ja - do normalnej - polskiej szkoły - kierowanej przez uczciwych ludzi. I w tym tkwi różnica w percepcji... RE: Obrazki jesienne - tom_70 - 2017-09-02 20:09:38 Skąd się wziął @kiwi? RE: Obrazki jesienne - Misiek - 2017-09-02 20:37:17 NIE WIEM TOMKU coś mu się uroiło i tak klepie tego biednego ptaka od roku (2017-09-02 19:48:07)bronmus45 napisał(a):(2017-09-02 18:43:52)Misiek napisał(a): ale morał powinien być tak samo poetycki jak początek -nie uczyli tego w szkole ?Posłuchaj - @kiwi - ty uczęszczałeś do szkoły wyznaczonej przez twoich rodziców - zgodnych z kierunkiem i ścieżką PZPR. Ja - do normalnej - polskiej szkoły - kierowanej przez uczciwych ludzi. I w tym tkwi różnica w percepcji... a jaka to była za twoich czasów normalna szkoła ? kiedy ty byłeś w podstawówce żył jeszcze towarzysz Stalin i Gomułka. |