Fabulas Narrare - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Nasza Proza (/forum-6.html) +--- Dział: Proza poetycka, albo poezja prozą (/forum-31.html) +--- Wątek: Fabulas Narrare (/thread-4706.html) |
Fabulas Narrare - drayko - 2012-08-13 15:11:52 Tekst napisany jako krótka opowieść w ramach wypełnienia biblioteczki w fikcyjnym świecie gry Ultima Online.
autor przekładu nieznany Wybawienie, czy zguba? Wiele eonów temu, w zapomnianej krainie pełnej pradawnych istot żyjących wolnie pozornie chaosie, lecz panował ład. Wtem z otchłani czeluści bez dna zmora¹ okrutna przybyła by zasiać swe zło. Siła mroku chociaż straszliwa ulec musiała światłu gdyż te jak znikąd wzięte raziło ją i trąciło z powrotem w czarcie odmęty. Snop światła gasł, a z niego wyłaniały się byty anielskie o białych skrzydłach rozpiętych, gorejące ostrza dzierżące. Te zarzekły, a żeby zjawę odeprzeć czuwać będą a krainie świetlistym murem ogrodzą by istoty tu żyjące pod swe anielskie skrzydła wziąć. W strachu przypływie przystały na ich łaskę, z czasem porzucając swój chaotyczny ład na rzecz systemu anielskiego postępując wedle ich przepisów. Ich bogate niegdyś wnętrza jałowieć poczeły, a umysły związane przez słowa trujące i jadło zatrute. Odkryto później w komnacie przodków zwoje stare z sprzed mary nastaniem, czytamy w nich: "Strzerzcie się istoty czyste² bowiem zbrukać was mają, dusze zjałowieć a i umysły i ciała ztruć niegodziwce w ułudzie skompane o gadzich jęzorach z w płomieniach oręzem spowitym. Wyczekujcie mnie pod postacią zjawy kiedy ja by was ostrzec się ukażę." ――――― Przypisy ¹ Sinister (sic) - 'zmora', również; odstały od tego co prawe. ² Integer (sic) -'czyste, nieskalane', również; 'dziewicze'/'pierwotne', jak i 'o otwartym umyśle'. RE: Fabulas Narrare - anja - 2012-08-17 20:59:44 Przeczytałam, chociaż tego typu proza nie jest moją ulubioną RE: Fabulas Narrare - tom_70 - 2014-03-31 11:45:48 Stylistyka, interpunkcja, gramatyka - bardzo niedokładna, co czyni tekst nieczytelnym. hej! |