Nowa Epoka
|
2017-11-02, 10:47:55
Nowa Epoka
|
|||
|
|||
NOWA EPOKA
Zwiastuję przełom to nowa epoka Pęka kolejnej tablicy powłoka Wycieram rymy szlifuję je rzetelnie W bezdenną otchłań spoglądam dzielnie Od tylu lat sam – najsamotniejszy z ludzi Pisanie wierszy wcale mnie nie trudzi Jutro ha! Dziś wzejdzie nowe słońce Skończą się ostatnich końców końce I zaprawdę powiem: środek jest wszędzie Kto sądzi inaczej musi być w błędzie Orędzie moje nieliczni usłyszeć zdołają Moje słowa żadnej prawdy nie tają Daje wam nowe życie i świeżą krew To Ducha Ojca potężny słyszę zew Woła ku mnie jasno kreśląc drogę Niebawem u celu postawię nogę Od tylu lat sam lecz TAM nie będę sam Na pewno spotkam TAM najpiękniejszą z dam Bezsenne noce zawsze zwiastują przełomy Niech dzień który nadchodzi Błogosławiony Się zwie albo ma imię Nowy Początek Przełomu nowej epoki drążę wątek Powracam do zdrowia jak po długiej chorobie Cierpliwie niczym rzeźbę w marmurze żłobię Nie – ja w słowie ciosam z pasją namiętną Przy czym oddech miarowy równe tętno Podobieństwo brzmienia podkreśla znaczenie Tu coś dopiszę tu przestawię tu zmienię Treść tego zajęcia mierzyć nie wiem w jakiej skali Czyta to śmieciarz czy bogowie wspaniali Ha! I ci i CI czytają moje noce bezsenne Raz łżywe zwyrodnienie raz głębie bezdenne Mam wenę nie przestanę nikt mnie nie zmusi Będę jak wy na liczne krzyki głusi Jestem nową siłą z siebie toczącym się kołem Na koniec rzeknę o czymś wesołem To przełom nowe życie niebawem zaświta Nagroda już wkrótce mię czeka należyta. |
|||
2017-11-02, 12:41:11
RE: Nowa Epoka
|
|||
|
|||
Nie widać, żebyś szlifował rym, bo jedziesz dokładnym, a to przeżytek. Poza tym ''mię'' - nie do przyjęcia. Ogólnie, bardziej to proza, wszak poezji nie pisze się dosłownie.
|
|||
2017-11-03, 11:42:48
RE: Nowa Epoka
|
|||
|
|||
To liryka..
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »