Paryż
|
2014-11-11, 17:48:39
Paryż
|
|||
|
|||
Wspomnienia z moich wakacji w Paryżu
"Paryż" W paryskim nieba błękicie Zaspane kamieniczki budzą się o świcie. Wąskie uliczki, szerokie ulice, białe okiennice ukwiecają donice Na parapecie kocur w słońcu się wygrzewa Za rogiem sklepiki, kawiarenki, w zieleni toną drzewa Rzeźby z fontanny pluskiem wody Zapraszają do ochłody. Na wzgórzu na Sacre Coeur na Montmartre Artyści szkicują przechodniów uparcie Aromat kawy, dźwięk muzyki, gwar Miejsce to ma wyjątkowy klimat i czar W stalowej sukieneczce Wieża Eiffel`a kłania się mieszkańcom i naszej wycieczce Zaprasza na górę choć to nie dwa kroki Warto podziwiać tak wspaniałe widoki Nocą gwiezdnym pyłem obsypana Błyszczy z zachwytem oglądana Katedra Notre Dame swym kształtem wszystkich urzeka Dołem płynie rzeka Sekwana złotymi mostami przecinana Przy jednym z nich maleńka statua wolności Wita zdziwionych gości O zmierzchu latarenki brzeg oświetlają Malownicze budynki, zameczki Na płynące spoglądają stateczki Nagle chmurka się rozpłakała Łuk triumfalny przy Champs Elysees kolorami zamazała Szklane szyby ociekają kropelkami Piękny Paryż żegna się już z nami Zabytkowe miasto mgłą tajemnic owiane Przez cały świat tak chętnie odwiedzane Miasto z moich snów Może za rok wrócę tam znów. Janka, Szczecin |
|||
2014-11-12, 12:09:11
RE: Paryż
|
|||
|
|||
Pomysł bardzo dobry. Tylko z wykonaniem gorzej. Rymy zbyt proste, niewyszukane. Brak regularności, każdy wers budowany jest niefortunnie. Poza tym troszkę za bardzo infantylnie. To nie Paryż widziany oczami poety, ale raczej dziecka - turysty. Ale mimo to zazdroszczę wrażeń. Pozdrawiam
|
|||
2014-11-12, 14:33:28
RE: Paryż
|
|||
|
|||
To nie jest poezja, tylko zwykły opis wrażeń.
Przypominają mi się czasy szkolne, kiedy to pani od polskiego zadała pracę domową na temat: Jak spędziliście wakacje? I właśnie to jest, w twoim tekście. hej! |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości