Wysłuchaj mnie
|
2014-02-03, 10:25:38
Wysłuchaj mnie
|
|||
|
|||
Zatraciłem czas w smutkach, zaplątałem się w matni;
z dzieci twych marnotrawnych może jestem ostatni; zatroskanie o jutro wrosło w moją codzienność; nie odtrącaj mnie matko, miej cierpliwość nade mną. Możem zaparł się siebie i w występkach mych ginę, możem smutkiem napełnił czułe serce matczyne; przed Twym jasnym obliczem twarz ukrywam wstydliwą; nie potępiaj mnie matko, miej nade mną cierpliwość. Kiedym myślał w rozpaczy, że już wszystko stracone, pozostało pod Twoją się uciekać obronę; wysłuchałaś cierpliwie, wsparłaś w każdej potrzebie; Nie potępiaj mnie za to, że wciąż wracam do Ciebie. Już mnie nie raz zawiodło, to, co kruche, nietrwałe, serce dręczą tęsknoty i pragnienia zuchwałe. pozwól wytrwać przy Tobie we wdzięczności, w podziwie i wysłuchaj mnie matko i wysłuchaj cierpliwie. Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-02-03, 13:07:37
RE: Wysłuchaj mnie
|
|||
|
|||
Fred... jest piękny. Powiem, że widzę tu dwie osoby (dwie adresatki). O Jednej Tej Najważniejszej, to nie muszę mówić, a drugą jest np. nasza ojczyzna?
Też swego rodzaju modlitwa. Pozdrawiam serdecznie, a i dzięki za twoją interpretację Rycerza, podobała mi się, brzmi bardziej rytmicznie. |
|||
2014-02-04, 20:16:56
|
|||
|
|||
Wspaniały wiersz. Czytając też skojarzyło mi się z ojczyzną, ale później widziałam tę Matkę Najważniejszą.
Co autor miał na myśli? miłego dnia |
|||
2014-02-04, 20:19:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-04 20:19:58 przez Fred.)
|
|||
|
|||
Raczej "autor miał na myśli" Matkę Boską, ale z chwilą opublikowania wiersz zaczyna żyć własnym życiem i ten motyw Ojczyzny, którego dopatrują się czytelnicy bardzo mi odpowiada i jest zgodny z moimi intencjami. Wręcz cieszy mnie.
Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-02-04, 20:22:10
|
|||
|
|||
miłego dnia |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|