Ważniejsze TECHNICZNE aspekty działania forum - ogłoszenia i informacje od administratora
|
2017-11-01, 17:04:50
Pomyślne przeniesienie forum na nowy serwer
|
|||
|
|||
środa, 1 listopada 2017
Udało się pomyślnie przenieść forum na nowy serwer. Mam nadzieję, że wszystko działa jak należy, jeśli ktoś zauważy jakieś problemy, które do tej pory nie występowały, proszę zgłosić je w dziale Księga Skarg i Zażaleń lub przez email wysłany na adres widoczny w stopce forum. Przy okazji przenosin powinno nastąpić "naprawienie" problemu, który występował tu od lutego 2017. Jak wtedy informowałem, przez 11 dni w ogóle nie działało wysyłanie wiadomości email z forum. Później udało mi się przywrócić wysyłanie automatycznych wiadomości (dotyczących rejestracji, resetowania hasła, powiadomienia o postach itp.), ale mogły wciąż występować problemy z dostarczaniem wiadomości email wysyłanych pomiędzy użytkownikami za pośrednictwem forum. Według statystyk forum, przez ostatnie trzy miesiące (sierpień/wrzesień/październik) użytkownicy wysłali za pośrednictwem forum 17 wiadomości email do innych użytkowników. Wszystkie lub większość z nich zapewne nie dotarły do adresatów. Na nowym serwerze problem ten nie powinien już występować, wszystkie wiadomości email powinny docierać prawidłowo, choć zawsze trzeba się liczyć z tym, że tego typu wiadomości mogą czasem trafiać u adresatów do folderu "spam". Dlaczego w ogóle forum zostało przeniesione? Dotychczasowy usługodawca, na serwerach którego forum Dotykiem Wiatru utrzymywałem od połowy 2013 roku (a które do innych celów wykorzystywałem nawet dłużej) niedługo kończy oferowanie tego typu usług - tani, budżetowy hosting współdzielony. Przechodzi na oferowanie usług "w chmurze", które to jednak - nawet w specjalnej ofercie dla wieloletnich klientów - wykraczają poza mój budżet. Stąd przenosiny na inny tani, budżetowy hosting współdzielony (choć mimo wszystko trochę droższy od dotychczasowego). Piotr GRD Piotr GRD network Piotr GRD photos Młodzi Gniewni Jezioro Szmaragdowe w Szczecinie |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Przenosiny forum na nowy serwer - środa, 1 listopada 2017 - Piotr GRD - 2017-10-29, 11:05:35
Shoutbox - naprawienie luki - Piotr GRD - 2017-11-01, 16:44:49
Pomyślne przeniesienie forum na nowy serwer - Piotr GRD - 2017-11-01 17:04:50
hotmail.com / outlook.com blokuje pocztę z forum - Piotr GRD - 2017-11-19, 11:57:32
Wyróżnienie dawnych administratorów i moderatorów forum - Piotr GRD - 2017-12-17, 17:43:40
Nowy dział dla kwestii indywidualnych, prywatnych, wymagających uwagi administracji - Piotr GRD - 2017-12-17, 17:55:32
Zmiana kolejności działów na liście (przesunięcie działu autorskiego). - Piotr GRD - 2019-01-27, 15:09:19
Przenosiny forum na nowy serwer - niedziela, 25 kwietnia 2021 - Piotr GRD - 2021-04-25, 20:07:52
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości