Sposób na biedę
|
2015-10-03, 10:21:51
Sposób na biedę
|
|||
|
|||
W dalekim kraju, hen przed laty,
gdzie strome góry i rzek siedem, żył chłop, co miał na spodniach łaty, i nieustannie klepał biedę. Gdy ku zmierzchowi dzień się słaniał, a chłop po pracy zgłodniał zdrowo, trzymając biedę na kolanach, chciwie obgryzał kość szpikową. Bieda za szyję go trzymała i zawodziła głośnym szlochem: - też jestem chuda, wygłodniała, podziel się ze mną, daj mi trochę! Chłop był wrażliwy na jej łkania, powiada: jesteś smukła, bystra, niewiele tu do obgryzania, wejdź do tej kości by ją wyssać. Gdy bieda weszła już do środka, by się nasycić krzyną szpiku, to chłop z szuflady dobył młotka, kość zabił korkiem i po krzyku. Choć bieda piszczy: puść mnie miły! Chłop rad, że wreszcie jej nie klepie, docisnął korek z całej siły i odtąd wiodło mu się lepiej. Gdy spłacił swój ostatni kredyt, bo miał dochody całkiem spore, usłyszał głos piszczącej biedy, zdjęła go litość, wyjął korek. Bieda chwyciła go w ramiona, bez gniewu za doznane krzywdy: - Ja jestem tobie przeznaczona, teraz nie puszczę cię już nigdy! Chłop późno błąd swój pomiarkował, gdy mu od jęków puchły uszy; chętnie by biedę zakorkował, lecz korek gdzieś się zawieruszył. Wielu i dzisiaj klepie biedę, w przeróżnych tonąc prowizorkach, rząd chciałby kraj zamienić w Eden, lecz ciągle szuka tego korka! Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Sposób na biedę - Fred - 2015-10-03 10:21:51
RE: Sposób na biedę - krzys123456 - 2015-10-05, 22:41:04
RE: Sposób na biedę - Fred - 2015-10-06, 10:56:57
RE: Sposób na biedę - anja - 2015-10-09, 20:12:40
RE: Sposób na biedę - Fred - 2015-10-09, 21:09:44
RE: Sposób na biedę - polotka - 2015-10-09, 23:56:56
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości