Śpiąca królewna
|
2014-02-06, 10:12:26
Śpiąca królewna
|
|||
|
|||
Hen przed wiekami w pałacu latem,
nie zachowując względów behape, królewna wzięła w rękę wrzeciono, będąc w tej pracy nie przeszkoloną. Że uczyniła to ciut niedbale, dotkliwie sobie ukłuła palec; młody królewicz dziarsko doskoczył, by jej udzielić pierwszej pomocy. Marszałek dworu, gdy krew zobaczył, natychmiast zgłosił wypadek w pracy; a rzecz się działa krótko przed drugą i to zgłoszenie trwało dość długo. Wielką komisję trza było zebrać, wszakże w pałacu ekspertów nie brak; dzień się pochylił, na dworze ciemniej; królewna rzekła: chyba się zdrzemnę. Siadła na sofę, w królewskich szatach i wnet zasnęła na długie lata; znużona ciepłem, pałacem, władzą, a tam eksperci radzą i radzą. Śniła królewna, bujała w chmurach; długo toczyła się procedura; badano skutki oraz przyczyny, dawno minęły wszelkie terminy. Powymierali słudzy, dworzanie; któż ma wypłacić odszkodowanie? Park pałacowy zarósł jaśminem, zamek po latach popadł w ruinę. Aż do królewskiej złotej alkowy wszedł syndyk masy upadłościowej: Zbudził królewnę, skłonił się miło i rzekł: roszczenie się przedawniło. Twego królestwa już dawno ni ma rządzi platforma? Liga? Rodzina? Wieść przykrą jeszcze podać ci muszę: Mocno stopniały twoje fundusze. Bo notowania nie poszły w górę; cienką mieć będziesz emeryturę. W poprodukcyjnym wszak jesteś wieku; może ci braknąć na zakup leków. Zmartwiona życia swego jesienią, królewna rzekła: cóż, czas to pieniądz; za młodu kwitłam, błyszczałam złotem; na stare lata mam tylko cnotę. Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Śpiąca królewna - Fred - 2014-02-06 10:12:26
RE: Śpiąca królewna - anja - 2014-02-06, 11:22:05
RE: Śpiąca królewna - polotka - 2015-10-02, 22:29:26
RE: Śpiąca królewna - Fred - 2015-10-01, 10:26:05
RE: Śpiąca królewna - Fred - 2015-10-02, 22:44:26
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości