Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kuchnia i medycyna - 3
2012-01-01, 21:31:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-01 21:47:51 przez babajaga.)
Post: #1
kuchnia i medycyna - 3
Dieta surówkowa

Śniadanie

- "surówka" z jabłek (czyli müssli Birchera) -
wg podanego przepisu
(jabłka, poza mnóstwem innych właściwości, mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i estrogenne.

Obniżają poziom cholesterolu,
zawierają czynniki przeciwnowotworowe.
Przeciwdziałają zaparciom),
20-30 gramów orzechów
(orzechy to, m. in. antidotum na choroby serca, chronią tętnice przed niszczącym działaniem cholesterolu),
100-200 gramów owoców,
herbata z dzikiej róży (bogate źródło witaminy C)
lub jedna szklanka mleczka migdałowego.

Obiad


150-250 gramów owoców,
50-100 gramów zielonej sałaty,
20 gramów orzechów,
szklanka soku owocowego,
jarzynowego lub mleczka migdałowego.

Kolacja

taka jak śniadanie.
Dla urozmaicenia "surówkę" (czyli müssli Burchera)
można przygotować z innych owoców i innych płatków niż poranną.

Po tygodniu znów wracamy do normalnej diety.

Soki

(patrz: obiad)
dobrze jest pić mieszane.
Jednak można mieszać jedynie warzywa z warzywami i owoce z owocami.
Picie soków warzywnych dotyczy również soku z ziemniaków,
który możemy pić oddzielnie oraz mieszać z innymi sokami warzywnymi.

Sok z surowych ziemniaków stosuje się w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz kataru żołądka.

Nie wolno łączyć soku z owoców i z warzyw!
(Podobnie w sałatkach owoców nie powinno się mieszać z warzywami.

Bardzo często jabłka dodaje się do sałatek warzywnych,
ale to nie jest dobrze.)

Soki owocowe

doprawiamy sokiem z cytryny,
miodem albo mleczkiem skondensowanym.


Soki jarzynowe


śmietanką, oliwą z oliwek, a także przyprawami roślinnymi:
majerankiem, miętą, drobno posiekanymi liśćmi pietruszki lub koperku, bazylią, cząbrem, estragonem, oregano, tymiankiem...
- świeżymi lub suszonymi (patrz: sałatka ziemniaczana).

Przepis na mleczko migdałowe


Jedną porcję mleczka
sporządzamy z trzydziestu słodkich migdałów moczonych przez kilka godzin w zimnej, mineralnej, niegazowanej wodzie.
Po namoczeniu migdały osuszamy czystą ściereczką i jak najdrobniej mielimy,
np. w młynku do kawy, albo "nożowym" mikserem.
Do proszku z migdałów dodajemy - wciąż mieszając
- 200 ml zimnej mineralnej wody.
Cedzimy.
Do otrzymanego płynu można dodać trochę miodu, mleka, śmietany lub odrobinę wanilii
(wanilii, a nie cukru wanilinowego!).

Migdały

są ważnym źródłem niezwykłego,
przed laty wnikliwie badanego przez amerykańskich naukowców, aminokwasu - fenyloalaniny.
Ten ważny aminokwas zmniejsza uczucie głodu,
zwiększa popęd seksualny, poprawia pamięć i refleks,
łagodzi stany depresyjne.
Należy pamiętać, że fenyloalanina ulega przemianom jedynie w obecności witaminy C,
dlatego tak ważne jest w tej diecie picie soków i skrapianie sokiem z cytryny.

Migdały są również cennym źródłem witaminy E,
jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3),
naturalnych salicylanów oraz magnezu
(100 g migdałów zawiera 255 mg tego pierwiastka - dzienna dawka: 300 mg).

Głodówka sokowa

Gdy już przyzwyczaimy się do takiego jedzenia i nie będzie nas "ssać" w żołądku
(w czym pomaga wspomniana fenyloalanina),
możemy sobie robić co kilka tygodni trzydniową głodówkę sokową.
Polega ona na wypijaniu każdego dnia pięciu szklanek surowego,
świeżo wyciśniętego lub odwirowanego soku z owoców i z jarzyn
(patrz: soki).
Często powtarzana kuracja sokowa daje rewelacyjne efekty -

oczyszcza organizm z toksyn nagromadzonych przez lata
nieodpowiedniego żywienia,
daje nam poczucie lekkości, jasności umysłu.
Naprawdę warto.

Indyk i ryby w ostateczności

Osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez mięsa,
mogą początkowo na obiad zamiast białego sera lub jajek jeść gotowanego lub duszonego indyka na zmianę z rybami
- także gotowanymi lub duszonymi.
Stopniowo zmniejszamy porcje białego mięsa,
by się od niego zupełnie odzwyczaić.
Jeśli komuś się to nie uda, nie ma wielkiej tragedii,
ponieważ indyk i ryby są najzdrowszym mięsem ze wszystkich,
jakie spożywamy i zwłaszcza zimą możemy je jeść z czystym sumieniem. Mięso zastępuje w pewien sposób fasola i soja, bogate m.in. w białko i aminokwas - fenyloalaninę.

Zalecane w tej diecie mleko, biały ser, banany, suszone daktyle, orzeszki ziemne zawierają niezbędny dla naszego organizmu aminokwas - tryptofan, dzięki któremu spokojnie zasypiamy.
Tryptofan zmniejsza także wrażliwość na ból, działa przeciw-depresyjnie, łagodzi migreny, zmniejsza pobudliwość i napięcie.
Ze wszystkich mięs tylko ryby i indyk są bogatym źródłem tryptofanu.

.ciąg dalszy - nastąpi

Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek.
— Wisława Szymborska
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
kuchnia i medycyna - 3 - babajaga - 2012-01-01 21:31:00



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt: dotykiemwiatru @ go away spambots grd.pl | albo: grd @ go away spambots gazeta.pl | | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS