Cykl "Obława" Jacek Kaczmarski (22/III/1957-10/IV/
|
2009-02-15, 16:27:00
|
|||
|
|||
Obława III (Potrzask)
Obławy już przeżyłem dwie, dziękuję - dosyć! Zjeżona sierść, zbłąkany wzrok, zmętniała myśl! Wciąż czuję obce wonie, obce słyszę głosy, I innym wilkom nie dowierzam nie od dziś! Lecz jakże trudno jest polować samotnikom! Z łownego zwierza oczyszczono cały las, Poczułem łup - do ziemi głodny pysk przytykam - Wtem straszny ból i stokroć odeń gorszy trzask! - Strzeżcie się wilki! Strzeżcie się przynęty! Strzeżcie się wilki! Strzeżcie ludzkiej łaski! Zastawił na was wróg zawzięty Potrzaski! Już moja prawa łapa tkwi w żelaznych szczękach I jej nie wyrwę, choćbym wszystkich użył sił, A królik w pętli - moja zguba i przynęta Czerwone oczy przerażone we mnie wbił! Ale i jemu śmierć pisana - on nie winien! Ten, co zastawił wnyki to dopiero wróg! To z jego marnie zginę rąk, jak zwierzę ginie! Dostanę pałką w łeb nim warknąć będę mógł! - Strzeżcie się wilki! Strzeżcie się przynęty! Strzeżcie się wilki! Strzeżcie ludzkiej łaski! Zastawił na was wróg zawzięty Potrzaski! Żałosny koniec - śmierć haniebna - nie dla wilka, Niech królik mdleje w pętli, czeka na swój los! Moja pieśń życia jeszcze dla mnie nie zamilkła! Niejedna przestrzeń jeszcze mój usłyszy głos! Na własnej łapie szczęk zaciskam straszny uchwyt - Ona nie moja już! W niewoli musi zgnić; Już pęka kość i własnej krwi mam pełne żuchwy... Jednym szarpnięciem się uwalniam, żeby żyć! - Strzeżcie się wilki! Strzeżcie się przynęty! Strzeżcie się wilki! Strzeżcie ludzkiej łaski! Zastawił na was wróg zawzięty Potrzaski! Słuchajcie głosu Trójłapego, choć z daleka: Krew szybko wsiąka w ziemię, strach zabija czas! Słuchajcie bracia! Wyje do was wilk - kaleka, Trzeba odrzucić to co w nas zniewala nas! I po dziś dzień naganiacz, strzelec, czy kłusownik, Przyzwyczajony do czytania tropów map, Przez zęby mówi - Oto jest wilk wolny! - Kiedy na śniegu ujrzy ślady trojga łap! - Strzeżcie się wilki! Strzeżcie się przynęty! Strzeżcie się wilki! Strzeżcie ludzkiej łaski! Zastawił na was wróg zawzięty Potrzaski! [center] Jacek Kaczmarski 7.7.1983[/center] [center][spacja][/spacja] Honi soit qui mal y pense! -=============)Sword®[/center] |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Cykl "Obława" Jacek Kaczmarski (22/III/1957-10/IV/ - Sarmata - 2009-02-15, 16:18:17
[] - Sarmata - 2009-02-15 16:27:00
[] - Guest - 2009-02-15, 16:28:56
[] - Guest - 2009-02-15, 16:53:07
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości