Powitanie Żydów Polskich wiersz do obrazu Jana Matejki
|
2008-08-24, 16:50:11
Powitanie Żydów Polskich wiersz do obrazu Jana Matejki
|
|||
|
|||
Powitanie Żydów w Polsce - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Składamy Tobie hołd wielki Panie Do Twej szczodrości, mając zaufanie Jakoby dobroć Wasze świętobliwy Panie, co najjaśniejszą masz na skroniach koronę Słynącą w świecie szerokim jest znana Daj nam skromnym synom Judy Schronienie za które pójdzie między ludy Wieść w sercu naszym nieskrywana O Twej dobroci w trudny dla nas czas My zbrojni jeno w oręż myśli swoich, słowa Co to wskazują nam praojców ścieżki Tu sprowadziły nas do Twych stóp Wierni bedziem modrością Ci służyć po sam grób Nie jedne szlaki przeszliśmy po świecie Nie jeden zły ścigał nas los Lecz o Polanach wszędzie głośno Dlatego przyszliśmy powierzyć Ci los Spójrz mój Panie na me starcze ręce Na włos siwy, wylęknione oczy Na szatę skromną z taniej tkaniny Niech wesprze Cie Bóg, na Ciebie liczymy Widzisz wokół mnie lud wystraszony Co go wygnano z progów jego domu Nie wiedzą komu ufać, czyżby też nikomu Nam w pergaminach święty Talmud zapisany Który przez Boga mądrością znaczony Żeś ty Panie władcą sprawiedliwym Nam na zbawiciela losu wyznaczony Tyś w dostojeństwie obok Twoja świta Rycerski stan i mędrcy w odwodzie Pomyśl łaskawco czy się nie przydamy Twej Ojczyźnie w każdym słońca wschodzie Na ziemi, której granic oko nie dojrzy Choćby i sokolnik pchnął ptaka w przestworza My naród żydowski będziem dla Ciebie Przez rok cały jak poranna zorza Rozświetlimy mroki, sprowadzimy zboża A i cenne inne przedmioty, same wiktuały Abyś w spokoju i chwale miał nasz Panie Nad narodem swoim i nami władanie U stóp Twej świątyni wspólnym bogom chwała Rzeczypospolitej będziemy synami Jakich jeszcze nie miała Sam kwiat obojga narodów Jej cześć a Tobie nasz Panie Niechaj będzie chwała . .. . . . Zbigniew 2008-08-23 21:26:44 Siłą woli, mocą duszy Każde zło człowiek skruszy By serdeczne , czyste dłonie Podać temu, kto dziś " tonie" zbigniew piotr <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.elfograd.nmj.pl">www.elfograd.nmj.pl</a><!-- w --> - Fan Klub mojej twórczości |
|||
2012-03-22, 21:27:09
RE: Powitanie Żydów Polskich wiersz do obrazu Jana Matejki
|
|||
|
|||
bardzo ładny wiersz...
Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
2012-03-23, 04:50:27
|
|||
|
|||
Ładnie napisany, hmm nie widziałam go wcześniej
Szkoda że Zbigniewa nie ma teraz z nami miłego dnia |
|||
2012-03-26, 22:47:15
|
|||
|
|||
Zbigniew droga Aniu - wyjechał do USA - ma słaby dostęp do netu..
Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
2012-04-05, 00:21:22
|
|||
|
|||
rozumiem(
Zamknij oczy, otwórz serce,a zobaczysz dużo więcej... |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|