Dziewczynka z zapałkami
|
2015-10-16, 17:53:26
Dziewczynka z zapałkami
|
|||
|
|||
W zimowym mroku drzemie świat biały;
na niebie księżyc, wóz duży, mały; tam gdzie z bogactwem miesza się bieda, dziewczynka pragnie zapałki sprzedać. W cienkim ubranku, kusej sukience, zapałką grzeje dłonie zziębnięte. Bacząc uważnie, by się nie sparzyć, dojrzała oddział królewskiej straży. Miesza w kieszonce grosiki miałkie; pokornie prosi: kupcie zapałkę. Mam towar dobry i bez fuszerki; są zapalniczki i fajerwerki. Rycerz odchylił dumnie przyłbicę i szorstko spytał: Gdzie masz gaśnicę? Król wydał edykt zupełnie nowy, o środkach palnych i wybuchowych. Dziś dzień monarchii ustanowienia. Jest zakaz handlu oraz kupczenia. Czy od utargu płacisz daniny? Król cię ukarze za twoje czyny! Dziewczynka na nich spojrzała krzywo: a gdzie tu prawość i szczodrobliwość? Wszak król obiecał w tronowej mowie, wspierać najsłabszych, biedzie zapobiec. Racja dziewczynko, lecz siły wrogie, chcą pod monarchię podłożyć ogień! Każdy lojalny poddany słyszał, o koalicji rudego lisa. Zwijaj swój stragan, o nic nie pytaj; jedziemy gości królewskich witać; na jubileusz stu lat z okładem, król dziś wydaje wielką biesiadę. Goście królewscy piętnują draństwo, gościewscy chwalą tanie p(ij)aństwo. Dziewczynka spiesznie opuszcza rynek; bieży pod pałac zrobić zadymę. Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2015-10-16, 18:00:34
RE: Dziewczynka z zapałkami
|
|||
|
|||
Mam ci z kolei wytknąć wszystkie błędy dotyczące rymów?... Melodyjności żadnej - już z litości nie wspominając o samej fabule... I to jest ten twój "smak"...?
|
|||
2015-10-16, 18:03:17
|
|||
|
|||
Bacz Gargamelu, byś nie podzielił losów ElaM.
O Ty który podobno PiSujesz super melodyjne i perfekcyjne wiersze. Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2015-10-16, 18:30:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-16 18:32:00 przez bronmus45.)
|
|||
|
|||
Jestem coraz pewniejszym, że tom_70 to klon FRED... Lub odwrotnie. Taką samą groźbę usłyszałem od twojego alter ego..
Przecież Was obydwu nikt nie ma prawa skrytykować. Jesteście boscy... czy bosi i jak król - nadzy... |
|||
2015-10-16, 18:42:24
|
|||
|
|||
Uważaj Gargamelu, bo idziesz w tę samą stronę, co ElaM.
Co jest u licha, że rasowi grafomani mają takie obsesje? Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości