Biesiekierz
|
2014-02-14, 10:58:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-03 10:08:11 przez Fred.)
Biesiekierz
|
|||
|
|||
Gdy kobiety schodzą się do darcia pierza,
snują mroczne opowieści z Biesiekierza: nazwa, która w język szczypie w gardło drapie; nie wymówił jeszcze jej niemiecki papież. Jak wieść gminna i legenda dawna niesie, mroczne karty w swej historii miał Biesiekierz; zapomnieli już historię tę współcześni, jak w tej gminie bies siekierę kiedyś zbiesił. Gdy kto zgrzeszył; gdy nie zmówił kto pacierza, wnet do karku bies siekierę mu przymierzał. Tam niejeden grzesznik stracił swoje ucho, tam niejeden się heretyk oblał juchą; Choć grzesznikom dał we znaki się Biesiekierz, dzisiaj wielu z nich od dawna jest w niebiesiech. Kto tym mrocznym opowieściom nie dowierza, niech najlepiej uda się do Biesiekierza. Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-02-14, 11:37:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-14 11:37:59 przez Xan.)
RE: Biesiekierz
|
|||
|
|||
Wydaje mi się, że brakuje ostatniej zwrotki, z nawiązaniem do początku. Spójności mi brak między pierwszą zwrotką a resztą.
Chyba lepiej by to wyszło, gdyby tak zacząć czytanie już od drugiej? Popracował bym też nad rytmiką sylab. Czasem oko się zawiesza i trzeba wracać do początku linijki. Cytat:tam niejeden się heretyk oblał juchą;Ale rytm już ucieka przez taki nawrót i traci się "kontakt" z przekazem... Opera omnia - wątek zamknięty. |
|||
2014-02-14, 11:44:43
|
|||
|
|||
Jest dwunastozgłoskowiec liczony po cztery sylaby, nie wiem, gdzie tu widzisz załamanie rytmu. A co do treści? jednemu podoba się to, drugiemu owo Trudno o gustach dyskutować. Dziękuję za poczytanie i komentarz.
Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-02-15, 11:24:53
|
|||
|
|||
I znów zabawa słowami. Wiersz jest dobry i wyrazisty w odbiorze. Zawarłeś w nim mroczną historię miasta. I właściwie to tyle
Pozdrawiam |
|||
2014-02-15, 12:55:18
|
|||
|
|||
Mroczną historię miasta zmyśliłem. Zainspirowała mnie nazwa Biesiekierz, kojarząca się z biesem i siekierą.
Dziękuję za komentarz. Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-02-20, 18:39:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-20 18:42:09 przez babajaga.)
|
|||
|
|||
zapomnieli już historię tę współcześni,
jak w tej gminie bies siekierę kiedyś zbiesił. muszę zajrzeć w historyczne karty - kim był ten jegomość Biesiekierz; - wstyd się przyznać ale nie wiem - wiem tylko tyle, że to wieś a wiersz jak zawsze - bardzo ciekawy i perfekcyjny Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości