Reforma szachów
|
2014-02-08, 13:24:07
Reforma szachów
|
|||
|
|||
Mówicie o szachach, może to są bzdury,
ale jakieś dziwne mają te figury. Warto im się przyjrzeć uważnie, ażeby zreformować szachy pod nasze potrzeby. Choćby taka wieża: stoi jak na straży, wicie rozumicie to się źle kojarzy, zaraz nam powiedzą te karły zaplute, żeśmy się od świata odgrodzili drutem. Albo nawet konik – popularny skoczek; dwa kroki do przodu, jeden krok na boczek, pozornie niegroźny, ale bądźmy ściśli, czemu on tak skacze i co sobie myśli? Goniec jest potrzebny, tu by się przydało, żeby mógł on chodzić raz czarno raz biało, spokojnie, dyskretnie, po cichu, na szagę, mógłby nam się bardzo przydać taki agent. Z hetmanem ten problem wygląda już gorzej: po co nam figura, która wszystko może? Do przodu, do tyłu, na ukos, na boki, a zresztą, to relikt minionej epoki. Pionków ma być dużo, nawet całe krocie, tylko bym skasował to bicie w przelocie. W przelocie, to może robić susy zając, a niby dlaczego oni bić się mają? Po co wieża, hetman, po co nam te konie? Zupełnie wystarczą król, pionki i goniec. My nie pozwolimy dmuchać sobie w kaszę, mamy szachy inne, ale za to nasze! Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-02-08, 16:47:35
RE: Reforma szachów
|
|||
|
|||
Wiersz świetny. Właściwie brzmi jak nauka gry, ale ostatnie zdanie sprowadza na ziemię
miłego dnia |
|||
2014-02-09, 14:41:12
|
|||
|
|||
Witam
No i partyjka rozegrana. A tak na poważnie wiersz ma bardzo głęboki podtekst. No i pointa jakże trafna. Gratuluję. |
|||
2014-02-09, 14:50:21
|
|||
|
|||
Dziękuję za komentarz. Rad jestem, że mam tak uważnego czytelnika.
Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-02-09, 16:31:27
|
|||
|
|||
witaj Fred - aż nie wierzę,że tu jesteś, ale skoro jesteś
to mam nadzieję,że portal ożyje... Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
2014-02-09, 19:05:55
|
|||
|
|||
Też chciałbym, aby ożył.
Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|