Kolejka po przyszłość
|
2014-02-09, 14:34:15
Kolejka po przyszłość
|
|||
|
|||
Witam ponownie
Teraz może coś o podtekście satyrycznym. Taka satyra na politykę i bardzo proszę o wyrozumiałość. Kolejka po przyszłość Nie ma silniejszych jak do tej pory Od na wybryki swat elektory Tyle jest twarzy w chętnym bukiecie Zarówno solo, jak i w duecie I co tu skrywać proszę waszmości Powitać trzeba to grono gości Oni się dla nas tak popisują Szarpią swe nerwy i zdrowie psują Każdy prześliczny i każdy wdzięczny Jeden drugiego jest podopiecznym I nawet gdy coś stanie na drodze To się rozprawią z tym jakże srodze Oni swych celów liczą rachunek Najznamienitszy to przecież trunek I wciąż tak myślą o cud przyszłości Od niemowlaka aż do starości Uczą nas wierzyć, uczą nas ufać Dla nich w pałacu mięciutka pufa Gdzie zasiadają przemądre głowy Do słów odmętu tęgie, gotowe Jeden jest środek złoty, nie inny Jeden horyzont morza dziecinny Oto nowela nowa w zamiarze Kto ją napisał, to się okaże Ach jakże ciężko akta wymyślać Po tym jest słodki deseru przysmak A po deserze znowu i znowu Aż się zgromadzi miast roju mrowie Więc choć aktywni, do snu idziemy Zmęczeni prozy anielskiej pienią I dokładamy cegła po cegle By wybudować domy rozległe A w każdym domu panuje Hestia I od złych czynów tutaj amnestia Bezpieczne ciepło przez nas stworzone Trzódką gawiedzi uruchomione To ta co za stołami zasiada Pod nasze ściany z myślą zakrada Szkoda, że z myślą, a nie z uczynkiem Bo moc ich z gęby spływa ze ślinką |
|||
2014-02-09, 17:34:25
RE: Kolejka po przyszłość
|
|||
|
|||
ciekawa satyra - ...
Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
2014-02-09, 19:01:24
|
|||
|
|||
"Od na wybryki swat elektory"
Co chciałeś przez to powiedzieć? sformułowanie dość niezręczne. "Szarpią swe nerwy i zdrowie psują" Raczej szarpią nam nerwy niż sobie. Nie będę analizował całości. W przeciwieństwie do przedmówcy nie znalazłem w tym wierszu właściwie nic ciekawego, oprócz prymitywnego utyskiwania, "narzekania" zbudowanego z banałów, uzupełnionego nic nie znaczącymi "wypełniaczami". Napracowałeś się trochę przy tym wierszu, właściwie niepotrzebnie. Nie chcę Cię zniechęcać do pisania, ale skróciłbym to dzieło i przebudował, starając się znaleźć jakieś mocniejsze zabawne akcenty. Tu ich nie ma niestety. Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
2014-02-09, 19:48:11
|
|||
|
|||
Chłopak się stara i dobrze, jest lepiej i mam nadzieję że tak będzie z każdym Twoim wierszem. Też bym go skrociła.
Czekamy na następne miłego dnia |
|||
2014-02-11, 12:39:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-02-11 12:50:02 przez member22.)
|
|||
|
|||
Dziękuję za bardzo dobre opinie. Serce rośnie jak się je czyta. Wszelkie wskazówki są dla mnie cenne i biorę je sobie na warsztat.
Pozdrawiam Aha i jeszcze słówko do Freda. Dziękuję za wnikliwą analizę. Starałem się by było w tym utworku trochę ironii. Prawdę można dopowiedzieć sobie samemu i trafnie ją uwypukliłeś. Tak się składa że robię wszystko pisząc moje wiersze, aby rzeczywisty wątek był nieco zawoalowany. Nie jestem pewien czy mi to wychodzi, ale nad tym pracuje. W końcu praktyka czyni podobno mistrza. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. |
|||
2014-02-11, 21:26:49
|
|||
|
|||
Oczywiście życzę Ci sukcesu i coraz lepszych wierszy. Będę Ci kibicował
Wiersz jaki jest, każdy widzi. |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|