Starocie
|
2011-07-31, 12:49:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-07 11:18:12 przez efemeryda.)
Starocie
|
|||
|
|||
Ta noc jest nocą tysiąca ostrzy. W niej przestrzeń rozbita w stłuczone szkło, po którym bezradnie kroczę.. Gorące fale drążą: to obrazy ze światów w których nigdy nie byłem, albumy zdjęć i kolekcje znaczków, imion, twarzy i zdarzeń, które nigdy nie zaszły. Jest: bezbrzeżna pustka nocy szarpana mrozem i ciągnącymi się przez wszystkie lata latarniami. Ta noc wpływa ściekiem przez zamknięte okna i czai się jak węża sprężyna napięta, by ukąsić wściekle i ostatecznie zmącić ze sobą rzeczywistość, zjawy i wspomnienia. *** Jedno miejsce ten sam człowiek Sceny odgrywają cienie palcami na zasłonie Jak z piasku ćmy rozlatują się postaci i kruszą od uderzeń myślokształtów Sparaliżowana twarz bez śladu emocji przewija klatki na taśmie oczu Gwizd maszynisty, przeskakuje zwrotnica Wybija się dźwięk, druk na maszynie i sekretarka stuka litery na pożółkłym papierze Gazetę zwijam w rulon, zakładam stary płaszcz *** Paulinie Kiedy naszym słowom zabraknie już sensu, kiedy bicie serca zależne będzie od gniazdka w ścianie, powiedz mi -- Czy warto było zatracić się w złudzeniach? *** Chmury zaszły niebo, nastała ciemność ponura łabędzie, porzucone tratwy błądzą niewiadomą rzeką marazmu. To dzwony wybijają kolejne chwile istnienia. Nie widać celów ani dróg tylko ciemność... Więc gdzie ta dłoń idealna co uchyli kurtyny nieba i poprowadzi naprzód do szczęścia wśród kamiennych twarzy? |
|||
2011-07-31, 21:18:16
RE: Starocie
|
|||
|
|||
Trudno są Twoje wiersze, postaram się wgryźć w nie
1. bardzo stresujący sen, ze złymi wspomnieniami 2. trudny wiersz, dawne, osobiste złe wspomnienia 3. skoro były złudzenia to i marzenia a więc było warto 4. czy ma być zaszły , czy zaszyły ? wierz mi ta dłoń jest, trzeba szukać napisz czy dobrze zrozumiałam Twoje wiersze i proszę o jeszcze. styl pisania jest mi znany, może spotkaliśmy się gdzieś w necie miłego dnia |
|||
2011-07-31, 23:19:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-08-01 10:33:06 przez polotka.)
|
|||
|
|||
anju masz racje styl jest jakiś bardzo bliski i znajomy...
ouroboros odniosę się do wiersza Tym, których wciąż znam. I którzy znają mnie....tutaj na tym forum są te dłonie pomocne a jak do ostatniego wiersza się odniosłam to wypada i do pierwszego...oj bywają takie noce ,ze się krąży bezradnie nawet światełko nie chce błysnąć i pomóc w ucieczce przed "ukąszeniem" Będę wracała tutaj ..... Humor jest kołem ratunkowym... w nurcie życia. |
|||
2011-08-01, 08:09:24
|
|||
|
|||
Anju i Polotko! Nigdy nic i nigdzie nie publikowałem, widocznie kogoś przypomina mój pospolity styl
Resztę później - muszę wyjść... |
|||
2011-08-01, 16:00:28
|
|||
|
|||
1. Koszmar czy jawa - bez różnicy - wszędzie to samo...
4. Już wiem, że jest - niestety byłem zbyt głupi i na własne życzenie Ją wypuściłem.... 3. Może trochę nerwoskórcz całego ciała... Nie będę się wgłębiać za bardzo w sens każdego z nich - to mieszanki tak wielu uczuć, że odbiór może być praktycznie dowolny. Dziękuję tym niemniej za komentarze! |
|||
2011-08-01, 21:52:21
|
|||
|
|||
ouroboros, Wiersze tu zaprezentowane są talkie ...... szaro-emocjonalne, a przez to ciekawe i inspirujące.
Czekamy na następne miłego dnia |
|||
2011-08-02, 22:09:49
|
|||
|
|||
oj tak czekamy
Humor jest kołem ratunkowym... w nurcie życia. |
|||
2011-08-07, 15:50:58
|
|||
|
|||
refleksyjna ta poezja
Grześ |
|||
2011-08-07, 21:42:29
|
|||
|
|||
miłego dnia |
|||
2011-08-31, 17:54:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-01 01:36:04 przez ouroboros.)
|
|||
|
|||
Gwiazdy migoczą między oczami
Ktoś nimi maluje gdy ciągną ulicą Na długości wzroku Nocą pocałunki a uczucia wybuchają petardami Nikt już nie zna takiej magii i nic więcej nie istnieje Marzymy że jak kiedyś razem Strzaskanym od przerażającej rzeczywistości światem biegniemy Za rękę Z wysoko uniesionymi głowami I To zupełnie nic że pijani gdy myśli straciły ostre krawędzie i po prostu lecą To nic że świadomość że rano nie będzie już nic Bo czarodziejski chłopiec stał się Syczącą Rozpaczliwą i zaczajoną postacią I wijąc w gąszczu obrzydliwie niewidocznym snuje zaklęcia Choć żadne nie działają już wcale To nic bo pijani I nieważne że rano też nie będzie nic Gdy synergia rykoszetem rozdziera jaźń A poczucie winy i tęsknota wypala oczy i krtań Pustka Lecz noc ciągle płynie A poranku nie będzie Bo niedługo już gwiazd zabraknie I mnie I Ciebie |
|||
2011-08-31, 20:02:03
|
|||
|
|||
Dla mnie to takie wykrzyczane emocje z nutką nadziei na lepszy los.
Najbardziej przemawia wers To zupełnie nic że pijani gdy myśli straciły ostre krawędzie i po prostu lecą miłego dnia |
|||
2011-08-31, 21:29:55
|
|||
|
|||
Sycząca, rozpaczliwa i zaczajona postać zamieni się znowu w czarodziejskiego chłopca ...
ouroboros tego życzę .. i oczywiście w to wierzę Humor jest kołem ratunkowym... w nurcie życia. |
|||
2011-09-18, 13:50:17
|
|||
|
|||
Ciężko słowa utrzymać w ściśniętej przeponie
(a przecież zawsze wiedziałaś gdy chciałem mówić) By nie stłuc przepaści w którą tak gładko wpadają I nie przestawić zwrotnicy oczu na tory łez Odleciałaś skowronkiem w czasie i przestrzeni Kilkoma machnięciami delikatnych skrzydełek Trzepotem pędzla na płótnie Namalowałaś mi samotność i głód Mój ogień na nowo z popiołu rozgrzebany Wygłodniały i wściekły Nie chce przestać palić Dla Ciebie I gdy skowyt rozszarpywanego wilka ucicha A palce do krwi w podłoże wbite Cały smutek nie do wypłakania Już tylko bezradnie marszczy pościel |
|||
2011-09-18, 20:00:53
|
|||
|
|||
Jestem pod wrażeniem brawo duże emocji, bezsilna walka o miłość.
Podoba się ale............ proszę grzecznie nadać tytuł i umieścić w poezji białej miłego dnia |
|||
2011-09-18, 22:30:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-18 22:48:16 przez ouroboros.)
|
|||
|
|||
Nie mam nigdy głowy do tytułów
Moderator może zrobić nowe wątki z moimi starociami z dopiskiem że brak tytułu :-) |
|||
2011-09-18, 22:59:00
|
|||
|
|||
(2011-09-18 13:50:17)ouroboros napisał(a): Odleciałaś skowronkiem w czasie i przestrzeni ouroboros niesamowite porównania które mnie zatrzymały na dłużej...a całość wiersza dopracowana i dopieszczona Pozdrawiam Humor jest kołem ratunkowym... w nurcie życia. |
|||
2011-09-19, 22:19:14
|
|||
|
|||
masz talent -
Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
2011-09-20, 16:27:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-09-20 16:30:10 przez anja.)
|
|||
|
|||
(2011-09-18 22:30:33)ouroboros napisał(a): Nie mam nigdy głowy do tytułów To numeruj swoje wierze, ale dobrze byłoby żebyś zamieszczał w konkretnym dziale, łatwiej będzie odszukać i komentować. W każdym dziale RYMOWANA. BIAŁA itd. z prawej strony masz NOWY TEMAT. Gdybym teraz chciała skomentować Twój poprzedni wierz już nie mam sposobu. Jeżeli skopiuje ci do nowego wątku to będzie pod moim nickiem, a jeżeli przeniosę to bez komentarzy innych, a szkoda by było, bo są fajne miłego dnia |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości