Przysłowia..na każdy miesiąc
|
2008-10-17, 19:54:20
|
|||
|
|||
a większości nie znałam , dzięki zatem
|
|||
2010-10-28, 18:25:51
RE: Przysłowia..na każdy miesiąc
|
|||
|
|||
Ciekawe czego to nieznajomość była .... Ginsana może kiedyś odpowie
a póki co to wklejam co znalazłam w sieci ok. stu przysłów na każdy miesiąc. Można wybrac sobie odnosnie pogody: * styczeń o Gdy styczeń burzliwy ze śniegami, lato burzliwe z deszczami o Gdy styczeń jasny i biały, w lecie bywają upały o Gdy styczeń mrozów nie daje, sprowadzi nieurodzaje o Gdy w styczniu ciepło na dworze, pustki będą w komorze o Gdy w styczniu mrozy i śniegi, będą stodoły po brzegi * luty o Gdy luty z burzami, prędko wiosna z nami o Gdy luty z ciepłem chodzi, to marzec wychłodzi o Idzie luty, szykuj (ciepłe) buty o Kiedy luty nie wymrozi, to maj śniegiem nam pogrozi o Luty, gdy wiatrów i mrozów nie daje, sprowadzi rok słotny i nieurodzaje o Luty - miesiąc bardzo zmienny: pół zimowy, pół wiosenny * marzec o A po lutym marzec spieszy, koniec zimy wszystkich cieszy o Gdy w marcu deszcz pada, wtedy rolnik biada, gdy słońce jaśnieje, to rolnik się śmieje o Ile w marcu dni mglistych, tyle w żniwa dni dżdżystych o W marcu, gdy są grzmoty, urośnie zboże ponad płoty o W marcu jak w garncu * kwiecień o Choć już w kwietniu słonko grzeje, nieraz pole śnieg zawieje o Deszcze częste w kwietniu wróżą, że owoców będzie dużo o Jak przygrzeje słonko, przejdzie kwiecień łąką o Jeśli w kwietniu pszczoły latają, to długie chłody się zapowiadają o Kwiecień-plecień, bo przeplata - trochę zimy, trochę lata o Pogody kwietniowe - słoty majowe o Suchy kwiecień, mokry maj, będzie żyto jako gaj * maj o Deszcz majowy, chleb gotowy o Gdy kukułka w maju, spodziewaj się urodzaju o Gdy maj jest przy pogodzie, nie bywają siana w szkodzie o Jeśli w maju grzmot, rośnie wszystko w lot o Kiedy lipa w maju kwitnie, to w ulach miód zawiśnie o Kto się w maju urodzi, dobrze mu się powodzi o Na pierwszego maja szron obiecuje dobry plon o W maju jak w raju * czerwiec o Czerwiec daje dni gorące, kosa brzęczy już na łące o Czerwiec na maju zwykle się wzoruje, jego pluchy, pogody, często naśladuje o Gdy czerwiec chłodem i wodą szafuje, to zwykle rok cały popsuje o Kiedy kwitnie w czerwcu bób, to największy wtedy głód, a kiedy mak, to już nie tak o Od czerwca dużo zależy, czy żniwa będą jak należy o Pełnia czerwcowa - burza gotowa o W czerwcu grusze kwiat zrzucają, czereśnie się zapalają * lipiec o Czego lipiec i sierpień nie dowarzy, tego wrzesień nie usmaży o Gdy po gorącym lipcu sierpień chłodzi, twarda zima i duży śnieg zaszkodzi o Gdy się pająk w lipcu przechodzi, ze sobą deszcz przywodzi, gdy swą pajęczynę psuje, bliską burzę czuje o Jak po lipcu gorącym sierpień się ochłodzi, to później zima twarda z wielkim śniegiem chodzi o Jak po lipcu od południa poda, drzewom się znaczy szwank i nieuroda o Kiedy lipiec daje deszcze, długie lato będzie jeszcze o Kto nie chce w lipcu swego siana kosić, będzie o nie w zimie sąsiada prosić o Lipca i zardzewiały sierp się rad przygodzi, ale łaźnie używać i krew puszczać szkodzi o Lipcowe deszcze dla chłopa kleszcze, a jak pogoda, większa swoboda o Lipcowe upały, wrzesień doskonały o Lipiec - ostatek chleba wypiecz o Lipiec - ostatek mąki wypiecz o Lipiec upały - wrzesień doskonały o Od lip ciągnie wonny lipiec, nie daj słonku kłosa przypiec o Upały lipcowe wróżą mrozy styczniowe o W lipcowej porze łowią raki i piskorze o W lipcu jak się rozgniewa ziele, to się gniewa cztery niedziele o W lipcu kłos się korzy, że niesie dar boży, który prosto stoi, dobrego się nie boi o W lipcu słońce znów doskwiera, miód na lipach pszczółka zbiera o W lipcu trza gotować, co na jesień obiadować * sierpień o Gdy w dni sierpnia spieka wszędzie, tedy długa zima będzie o Jaki pierwszy, drugi, trzeci, taki cały sierpień leci o Kiedy sierpień wrzos rozwija, jesień krótka, szybko mija o Sierpień pogodny jest dla winogron wygodny o W pierwszych dniach sierpnia upał duży, długą zimę wróży o W sierpniu owoc cięży drzewu, rolnik chodzi wedle siewu * wrzesień o Burze we wrześniu nieraz wywróżą, że rok następny da zboża dużo o Chodzi wrzesień po rosie, zbiera grzyby we wrzosie o Gdy we wrześniu tłuste ptaki, w zimie mróz nie lada jaki o Gdy wrzesień z pogodą zaczyna, zwykle przez miesiąc pogoda trzyma o Otóż wrzesień, a więc jesień, gospodarze ręce w kieszeń o Pierwszy września pogodny, w zimie czas wygodny o Wrzesień jeszcze w słońcu chodzi, babie lato już się rodzi * październik o Gdy październik mróźny, to nie będzie styczeń groźny o Gdy w październiku ciepło chadza, w lutym mrozy naprowadza o Październik stoi u dwora, wykop ziemniaki z pola o Październik chodzi po kraju, cichnie ptactwo w gaju o W październiku, gdy liść z drzewa niesporo opada, późną to wiosnę zapowiada o W październiku kawek gromada, słotne dni nam zapowiada * listopad o Deszcz w początku listopada mrozy w styczniu zapowiada o Grzmot w listopadzie, urodzaj w polu i sadzie o Już listopad listki zrywa, ptaszek w polu już nie śpiewa o Listopad drzewa obnaża, zgania z pola gospodarza o Listopad wielka niecnota, rozsiewa po drogach błota o W listopadzie kobieciny przędą swe kądziele, a co święto, co niedzielę brzęczy gdzieś wesele * grudzień o Gdy mróz jest pierwszego grudnia, wyschnie też niejedna studnia o Grudzień daje się we znaki, tym, co późno kopią ziemniaki o Grudzień najgorszy zaś, bo największych mrozów czas o Grudzień to miesiąc zawiły, czasem srogi, czasem miły o Grudzień z grzmotami, rok z wiatrami o Jak się grudzień zaczyna, taka będzie cała zima o Kto bez kożucha grudzień przechodzi, w Jana ciepło mu zaszkodzi o Po suchym grudniu sucha wiosna bywa i pogoda w żniwa |
|||
2010-10-28, 18:34:10
|
|||
|
|||
zanotowałem, staram sie nauczyc na pamięć
Grześ |
|||
2010-10-28, 19:09:43
|
|||
|
|||
a ja wykuję na pamięć ............... nazwy miesięcy
|
|||
2010-10-28, 19:40:58
|
|||
|
|||
no to bedziemy stanowili mocną parę - i na dodatek nierozłączna
bo jak potem dopasować treści do miesięcy? Grześ |
|||
2010-10-28, 20:42:46
|
|||
|
|||
A ja Was przepytam
miłego dnia |
|||
2010-10-28, 23:25:42
|
|||
|
|||
Oj tak...tak Grzesia Anju przepytaj On ma więcej do wykucia
|
|||
2010-10-29, 19:37:14
|
|||
|
|||
a będziecie stawiać w kącie albo na grochu?
Grześ |
|||
2010-10-29, 21:01:51
|
|||
|
|||
(2010-10-29 19:37:14)Grześ napisał(a): a będziecie stawiać w kącie albo na grochu? Będę dawać "łapy" albo w łapę czy cóś takiego miłego dnia |
|||
2010-10-29, 23:17:36
|
|||
|
|||
Anju po/dam Tobie piąteczkę to chyba tą linijeczką nie oberwę
|
|||
2010-10-30, 13:52:15
|
|||
|
|||
lizusostwo nie popłaca
Grześ |
|||
2010-10-31, 20:33:54
|
|||
|
|||
a własnie ,że popłaca lubię lizać .........................lizaczki OOOOOoooooo
takie serduszka malutkie |
|||
2010-11-01, 01:04:32
|
|||
|
|||
to może i ja coś z tego lizania bedę miał?? Grześ |
|||
2010-11-01, 10:33:15
|
|||
|
|||
coś będziesz miauuuuuuuuuu
|
|||
2010-11-01, 19:40:46
|
|||
|
|||
Oba lizaki wspaniałe
mogę dwa naraz? Grześ |
|||
2010-11-01, 19:46:09
|
|||
|
|||
przeczytałam wszystko jeszcze wczoraj...przyznam się bez bicia
znałam przysłów bardzo dużo ale tutaj jest ich więcej dzięki za przemiłą lekturę. Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
2010-11-01, 21:48:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-01 21:49:31 przez polotka.)
|
|||
|
|||
Waćpan Grześ łasuch nie bywały... a smacznego tylko nie obśliń się zbytnio bo śliniaczków ni ma
Oj miła Babajago przeca tutaj nie biją ino smagają słowem wierszowanym |
|||
2010-11-01, 22:47:51
|
|||
|
|||
oj "polotko"
humor ci dopisuje Jestem jaka jestem. Niepojęty przypadek, jak każdy przypadek. — Wisława Szymborska |
|||
2010-11-01, 23:01:19
|
|||
|
|||
Własnie po pozytywną energię na Dotykiem wiatru przyleciałam
|
|||
2010-11-02, 17:24:42