Rzym wita słońcem - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Rzym wita słońcem (/thread-791.html) |
Rzym wita słońcem - Guest - 2009-03-28 11:01:43 RZYM WITA SŁOŃCEM Błądzę w kurzu, ciasną uliczką - hałas zasnął w skwarze południa. Serenadę cichą i śliczną winnym smutkiem, nuci ktoś złudną. Zefir skąpy - szczędzi czułości... A Rzym słońcem wita swych gości! W górze, z okna - tego, a jakże - jakby żywcem wzięty z reklamy, wciska tłumom płatne miraże mały człowiek dziwnie ubrany. Tu czerwone oczy historii wyglądają z czerni przez wieki - skryte w kaptur, wzrokiem upiornym tworzą świata schemat kaleki. Dym kadzideł, śpiewy i mdłości... To Rzym słońcem wita swych gości! A za murem świta co rano, tłum zdyszany pędzi do pracy. Niewolników na targ podano! I nie pytaj mnie co to znaczy. Różowieje niebo zachodem, wiatr od morza liczy ci kości. Ty się nie martw - czas na przygodę - Rzym dziś słońcem wita swych gości... Roma (IT) 25 marzec 2009 skaranie boskie - Guest - 2009-03-28 15:53:34 to sobie po Rzymie powędrowałam tak ciut pozwiedzałam ....aaaaaa a psik !!! jejku tylko ten kurz . Małpiątko :okok: :kwiatek: - Majka - 2009-03-28 16:11:50 Super wiersz, jestem pod wielkim wrażeniem Małpeczko - Guest - 2009-03-28 23:15:13 A czy dotknął cię wiatrem duch Giordano Bruno? - Sarmata - 2009-03-29 14:37:48 :okok: :brawo: - Dopota - 2009-03-29 17:18:38 Prześliczna podróż przez wieki istnienia nieśmiertelnego państwa - miasta - Guest - 2009-03-29 23:23:22 Dziękuję Wam wszystkim za wspólną wędrówkę ulicami wiecznego miasta. Zajrzeliśmy razem w czerwone oczy historii, posłuchaliśmy pięknej, włoskiej serenady... Wiecie, że czułem tam Waszą obecność? Naprawdę! Dziękuję raz jeszcze za piękną włóczęgę :-) |