Piosenka o Krakowie - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Poezja w tonacji (/forum-20.html) +--- Wątek: Piosenka o Krakowie (/thread-7229.html) |
Piosenka o Krakowie - Cyprys - 2020-11-16 12:18:36 Teatr Stu ogłosił konkurs. Napisałam tekst. Jak dotrzeć do kogoś kto zaśpiewa i do kogoś kto napisze muzykę? Słowa: Przyjezdzam nocą, wysiadam pod wierzbami Wąska uliczka, stare kamienice, bruk Tak pachnie tylko Kraków Mały uroczy hotelik On czeka na mnie tam Biała koszula. Gładka, droga. Pachnie bogato ten pan Szorstka twarz, błękit oka Gestem dłoni zaprasza do środka Jednym ruchem zrzucam płaszcz Świeży tatar, zimna wódka i gorące łóżko Słodka noc Nie ma Jagiellonów, króla, Błoń Nie zanucę o Wawelu Czy to grzech? Czy powinnam czuć tu smog? Czuję tylko jego słodką woń. Powiedz, że miłość w Krakowie to banał. Powiedz, co chcesz. Ja wracam tam i wciąż czuję ciepły oddech, magiczny wieczór, zimną wódkę, świeży tatar. Ten obraz jest mój. Jego moze trochę tez Lalalalalalalala.... Pamiętać go będę już zawsze. Kraków miłosny ten. Jego blask i uliczki cień. |