*** --- Rodowód *** --- - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: *** --- Rodowód *** --- (/thread-7135.html) |
*** --- Rodowód *** --- - madaadamph - 2019-10-13 11:27:36 rodo-WÓD Wędrowały ludy,natura je niosła Bo krew się burzyła,chęć ekspansji rosła Wprawy wojenne miały siłę w sobie Mieczem wyznaczone;grozą ku ozdobie. Świeżej krwi pragnienie - władzy narastało Po łupy,po skarby;To trochę za mało ! Nowe strony,ludy poznać należało Ciekawość nakarmić ; Spotkać inne ciało Krew się przelewała a także mieszała Siała się latorośl niekontrolowanie Daleko od bliskich w przemocy zadanej. W jasyr - niewolę brano swoje wybranki Jako zdobycz wojenną - własność - kochanki. Zaludniały się podzamcza - okolice Szczepy zapuszczały korzenie ; Winnice ! Rosły społeczeństwa siły uwieńczenia Z uczucia miłości - w losie;Przeznaczenia. Jaką krew dziś toczą wspólnotowe ludy ? Oto jest pytanie? Dla prawdy - nie złudy. Trochę Czecha,Germana,Rusa, Azjaty ? Szweda czy Araba ,ile z Słowian chaty? Mieszały się ludy pod godłem krajowym Z pieśniami na ustach,hymnie narodowym Burzyły się mury pomiędzy klasami Nieraz w cierpieniach w powieściach ukazanych. Choć wielcy z wielkimi twardo się trzymali Nie zawsze do końca uwieźć się nie dali. Zapominali o rodach - liniach rodowych Zwyciężało uczucie ! Czy wyżycie się owych. Że herb masz szlachecki,magnackie insygnia Twój ród się okrasił ,wyrwał się spod skrzydła. Kim jesteś? Więc znowu powstaje pytanie ? Trochę hrabi,wojewody czy dziedzica ? Może króla,księcia,chłopa czy szlachcica ? Wzorzystość w kolorach ras łączeń - pawice Wykształceń genotypu - cech w mozaice Charaktery - oblicza ; Temperament zmienny Jak głosy melodii z instrumentów dętych Stanowiących jedną orkiestrę - symfonię ! Wysyłane wszystkim,trochę w kakofonię. Nie chcę w tenże sposób nikomu ubliżyć Tylko trochę prawdy zapewne przybliżyć. Choć zrodzony jesteś między granicami Kreślonymi siłą,często krwi strugami To w żyłach twoich jest krew odziedziczona Bo taka powstała w rodzicielskich łonach. Pod godłem rodzony miej to na uwadze Bij wszystkim pokłony choć dano ci władzę Zapomnij co nacja,rasa,narodowość Jesteś człowiekiem świata! Taka tu jest nowość. I tu już niczego nie uda się zmienić Biologiczną zaszłość pokonać - odmienić. Więc żyj jak przystało w godności człowieka Bo tak jak każdego Ciebie też to czeka. By wnuk Twój z podniesionym już czołem - śmielej Mógł szukać diamentu w garści - Twoim ...popiele. |