Chcę Ciebie ! - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Chcę Ciebie ! (/thread-6956.html) |
Chcę Ciebie ! - adamadahp@gmail.com - 2018-06-24 10:32:24 Ciebie ... chcę ! Nie chcę byś była dla mnie kaprysem,chwilówką W dniach twoich spełnieniem; dla uczuć swych probówką Żalu wypełnieniem;już każdej chwili - w dobie Pokarmem mego smutku , wciąż myśląc o Tobie. Nie chcę byś była dla mnie kwiatem jednej nocy Snem , który się rozpłynie gdy otworzę oczy Głosem , który zaginie w brzmieniu innych głosów Rozkosznym domniemaniem z niewygranych losów. Nie chcę byś była dla mnie nostalgią,cierpieniem Ptakiem znad widnokręgu do losu - westchnieniem. Co mój wzrok mi podniesie hen ponad horyzont By kiedyś zapytać Boga : Kto poczynił błąd ? Nie chcę uparcie dźwigać Wokulszczyzny brzemię Rozpaloną miłość;Tą jedyną ; Do Ciebie! Aż ręce me sam zwrócę w stronę białej damy Która bawić się będzie ze mną - aż skonamy. ; ( ... --- , --- ... ) : - - - - - - - ! - - - ------ ?? ? Nie chcę byś była dla mnie igłą od busoli która zamiast nas prowadzić kłuć będzie moje serce , ciągle ; już na zawsze ; do końca - Boli ! RE: Chcę Ciebie ! - Fred - 2018-06-29 16:52:03 Pochwalę za regularność formy i dyscyplinę rytmu (nie do końca konsekwentną). Na tle inszych wierszy na tym forum, przeważnie roztelepanych i przegadanych warte odnotowania. Klimat trochę przeegzaltowany, ale jest wiersz. Zecydowanie przepracowałbym ostatnia strofę, która się jakoś nie udała, ale warto. To co napisano przed nią warte jest odratowania. RE: Chcę Ciebie ! - madaadamph - 2019-06-08 18:08:38 Niestety ! czytając te uwagi - oceny muszę stwierdzić że dalej niewiele rozumiesz z tego.Takich zwrotek mógłbym napisać jeszcze kilka a może nawet kilkanaście więc nie wchodzi tu w grę " ratowanie " sytuacji.Jest to celowe i zamierzone.Przenieśmy się na chwilę do świata prostej muzyki .W piosenkach / dawnych/często występowała tzw. coda.Była to część zazwyczaj krótka,odrębna jakby"schercowata "pojawiająca się zazwyczaj pod koniec utworu .Była jakby "deserem"dla uczuć jakich doznajemy słuchając tego utworu.Ja próbuję przenieść coś takiego w te obszary. Zaś ta " pusta " linijka ma wzbudzić w czytającym własną inwencję czy pewien domysł czym sam na swój sposób mógłby ją wypełnić. Ogólnie w każdym prawie " tworku" zostawiam pewną "otwartość ."Znowu posłużę się terminem muzycznym gdzie często utwór kończy się nie na tonice podstawowej więc nie ma tego " amen " tylko na tonice szóstego stopnia która sprawia wrażenie,że utwór - melodia płynie jakby dalej według uznania wykonawcy utworu czy słuchacza. Dzięki temu również mamy większą możliwość aranżacji czy interpretacji utworu. Uważam iż w tym właśnie tkwi piękno i doskonałość utworu.Również przychodzi mi na myśl jeszcze inne skojarzenie - świat pszczół .Zakładając węzę do ramek zostawiamy im pewien "margines" aby same sobie go dorobiły ,dociągnęły do ramki.Więc jeżeli to owady rozumieją to człowiek tym bardziej. pozdrawiam ! |