Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej.
licznik wyświetleń - Wersja do druku

+- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl)
+-- Dział: Początek (/forum-4.html)
+--- Dział: Księga Skarg i Zażaleń i inne pytania (/forum-11.html)
+--- Wątek: licznik wyświetleń (/thread-6086.html)

licznik wyświetleń - bronmus45 - 2016-08-17 18:07:18

- administracja powinna bezwzględnie wprowadzić blokadę podwyższania licznika wyświetleń dla samych autorów publikacji. Lub... licznik z odczytem, kto ile razy sobie sam kliknął. Bo ten biedny tom_70 dostanie garba, siedząc godzinami przed laptopem i klikając w swoje wejścia...
Z takim wnioskiem występuję do administracji...
#
P.S - jestem ciekaw, czy kiedykolwiek dostanę odpowiedź...

RE: licznik wyświetleń - Piotr GRD - 2016-08-17 18:32:24

Jak większość tego typu for - tutaj też wykorzystujemy gotowe rozwiązanie, jakim jest skrypt MyBB. Nie ma tu dostępnej ani opcji wykluczenia wizyt autora wątku, ani też wyświetlania ile razy kto wątek odwiedzał, takie dane w ogóle nie są zbierane. Z pewnością można by wprowadzić taką modyfikację, ale w jakim niby celu? Nikt tego nigdzie nie robi, nie spotkałem się nigdzie z takimi rozwiązaniami, nie ma dla nich żadnego uzasadnienia.

Zakładam, że masz podejrzenia, że ktoś sobie sam "nabija" ilość odwiedzin... Nie rozumiem po co miałby ktokolwiek to robić. Chyba tylko ktoś o mentalności dziecka. Podobnie zwracanie uwagi na to jest raczej dziecinne. Prawdopodobnie odnosisz się do mającego ponad 400 odwiedzin wątku rozpoczętego w roku 2015. Przyjrzyj się innym wątkom z roku 2015 - też mają podobną ilość wyświetleń. Spojrzyj na Twój własny wątek "Myśli nieuczesane - spotkania z przyrodą" z października 2015 - przeszło 1200 wyświetleń, "ale żeś sobie poklikał" - mógłby ktoś wywnioskować...

Ja osobiście nie zwracam nawet na to uwagi nigdzie, przecież zliczane są zarówno wejścia użytkowników zalogowanych jak i niezalogowanych gości, wszelkie odwiedziny botów takich jak Google, Bing, DuckDuckGo, Baidu i innych.

RE: licznik wyświetleń - Piotr GRD - 2016-08-18 07:02:50

Rozmowa przeniesiona z shoutboxa:

bronmus45 - 2016-08-17 18:09 napisał(a):- administracja powinna bezwzględnie wprowadzić blokadę podwyższania licznika wyświetleń dla samych autorów publikacji. Lub... licznik z odczytem, kto ile razy sobie sam kliknął. Bo ten biedny tom_70 dostanie garba, siedząc godzinami przed laptopem i klikając w swoje wejścia... Z takim wnioskiem występuję do administracji...

Piotr GRD - 2016-08-17 18:37 napisał(a):Ty też masz podobnie "klikalne" wątki. W ogóle wszystkie wątki mające rok lub więcej mają setki lub nawet tysiące wyświetleń - co w tym niezwykłego? Forum jest dość wysoko w wynikach wyszukiwania pod pewnymi frazami, więc zarówno zwykli niezalogowani odwiedzający jak i wszelakiego rodzaju boty regularnie tu bywają.

bronmus45 - 2016-08-17 19:53 napisał(a):no to... odżałuję godzinę i kliknę sobie ze sto wejść... albo tysiąc, jak włączę "klikaczów"...
bronmus45 - 2016-08-17 21:04 napisał(a):Forum jest wysoko..? To stwierdzenie wywołuje uśmiech politowania... Toż mój nick otwiera o wiele więcej stron, niż adres www forum, lub jego nazwa

Piotr GRD - 2016-08-17 22:48 napisał(a):A kto wyszukuje frazę "bronmus45"? Chyba tylko Ty sam. A frazę "forum poetyckie" chociażby już więcej osób i to forum jest wysoko, w Google przynajmniej (nie sprawdzałem innych wyszukiwarek) - jak na witrynę, której nikt w żaden sposób nie pozycjonuje jest nieźle. Poza tym nie o to tu chodzi. Próbowałem Ci wytłumaczyć skąd się biorą setki i tysiące wyświetleń tematów mających rok i więcej. Poza tym - tu będę nieprzyjemny zapewne, ale Ty też taki jesteś - trzeba być dzieckiem na poziomie co najwyżej gimnazjum, żeby ekscytować się tym, czyj temat ile razy był wyświetlony.

bronmus45 - 2016-08-18 02:49 napisał(a):To wejdź sobie - Piotrze GRD (podobno potrafisz) na adres bronmus45.blogspot.com i sprawdź liczniki oraz źródła ruchu sieciowego. Na dziś wyglądają tak: Polska 20137 Stany Zjednoczone 7904 Niemcy 6383 Francja 5184 Rosja 4494 Hiszpania 1521 Ukraina 573 Rumunia 281 Wielka Brytania 259 Turcja... A jest to tylko jeden z moich blogów, ostatnio zaniedbanych. Sprawdź sobie też mój adres: http://beem45.blogspot.com/ (beem45 to pierwszy mój nick) - podobnie... I co Ty wiesz - panie Piotrze GRD o popularności w sieci...? zero
bronmus45 - 2016-08-18 02:51 napisał(a):pierwszy adres to: http://bronmus45.blogspot.com/
bronmus45 - 2016-08-18 03:05 napisał(a):A przypomnij sobie - panie Piotrze GRD - ile to zacnych użytkowników opuściło samowolnie forum "Dotykiem wiatru" przez takiego, jak tom_to i jego kumpla w dziele niszczenia, czyli niejakiego FRED'a ?... Toż te dwa wrzody forumowe, rzadko co publikujące potrafią jedynie prowokować innych, by doprowadzić do sytuacji kłótni i w rezultacie zbanowania, lub samowolnego odejścia danego uzytkownika. I na dodatek te działania są popierane przez takiego, jak Piotr GRD... Żałosne klimaty...
bronmus45 - 2016-08-18 03:07 napisał(a):miało być tom_70
bronmus45 - 2016-08-18 03:22 napisał(a):I proszę sobie porównać - panie administratorze Piotrze GRD stosunek ilości wyświetleń do ilości komentarzy w publikacjach tom_70... Przedstawia się jak 40:1... O czym to świadczy? Czy wszyscy z nas są "ciemnym ludem" jak ocenia pan i tenże "rozchwytywany" "półetat" tom_70 ?

Piotr GRD - 2016-08-18 06:50 napisał(a):Nie zamierzam nic porównywać. Napisałem tylko wytłumaczenie dla kilkuset wyświetleń w starszych tematach - po dłuższym czasie pojawiają się mniej lub bardziej przypadkowe odwiedziny osób i botów. Bez komentarzy, bo to odwiedziny przypadkowe botów i osób niezalogowanych, niekomentujących. Twoje oskarżenia o "samonabijanie" wyświetleń są dziecinne. Twoje licytowanie się kto gdzie więcej ma ruchu - dziecinne. Nie zamierzam się licytować, tłumaczę, że Twoje oskarżenia są bezpodstawne, tłumaczę skąd ta liczba wyświetleń.

Co do treści na forum - nie bywam, nie czytam, tak jak już wspominałem wielokrotnie. Apeluję do wszystkich o zachowywanie się dorośle. Pojawił się temat w dziale "skargi", dlatego teraz zajrzałem, do działów z wierszami nie zaglądam, niech poeci (i inni przypadkowi odwiedzający) tam zaglądają.

Za słowa typu "wrzody" itd. oraz ogólnie wywoływanie "burdy" z powodu niby to nabijania ilości wyświetleń (dziecinada) - upominam.

Temat uważam za zamknięty.

RE: licznik wyświetleń - bronmus45 - 2016-08-18 08:56:11

Twoje odpowiedzi o... dziecinności są... dziecinnie przygłupawe. Jak i Twoje całościowe zachowanie w roli administratora. Bronisz ludzi, którzy dążą - prawdopodobnie celowo - do zmarginalizowania tego forum. Uciekają więc stąd ci mniej wytrzymali, przenosząc się tam, gdzie nie spotkają tych dwóch oszołomów - toma i freda. Chociaż tom usadowił się prawie że na wszystkich forach, więc ciężko go ominąć... Działasz więc również na szkodę forum, którym administrujesz. Znałem takiego jednego admina, którego w końcu wywalono na zbity pysk z pewnego forum i teraz błaga po kolei wszystkich mu znajomych z tamtego o zarejstrowanie się u niego w nowo utworzonym. Z Twoimi predyspozycjami zapewne też wcześniej czy później skończysz tak samo. I wtedy wraz z Tomem założycie swoje własne... Lecz kto do Was pójdzie? Fred i... kto jeszcze?
P.S - twój ban - nawet ostateczny - nic a nic mnie nie przeraża...

#
Jeśli zamkniesz temat - wielu uzna Cię za tchórza. I będą mieli rację...

RE: licznik wyświetleń - Piotr GRD - 2016-08-18 19:29:11

Nie zajmowałem się, nie zajmuję i nigdy nie będę zajmował się przyciąganiem użytkowników do jakiegokolwiek forum czy portalu, nie gromadziłem, nie gromadzę i nie będę gromadził żadnej grupy osób wokół siebie, nie jestem tego typu człowiekiem, nie umiem tego.

Tym forum zajmuję się tylko od strony technicznej, pilnuję by działało i tyle. Jak już wspominałem wcześniej - swego czasu przestało działać na ok. pół roku, a że byłem tu z przypadku użytkownikiem i nie lubię, gdy cokolwiek z sieci znika - skontaktowałem się z kim trzeba i - od strony technicznej - forum przywróciłem do życia.

Zapytałeś o kwestię techniczną - ilość wyświetleń wątków - więc odpowiedziałem. Moim zdaniem się mylisz w swoich podejrzeniach, że ktoś nabija w swoich wątkach ilość wyświetleń. Najprawdopodobniej porównujesz wątki starsze i nowsze. Starsze - takie, które istnieją już wiele miesięcy i zdążyły zgromadzić setki wyświetleń, chociażby za sprawą botów (wyszukiwarki, spamboty szukające dziur i inne) lub przypadkowych niezalogowanych odwiedzających, którzy zerkną, przeczytają, ale nie komentują. Nowsze - takie, które jeszcze nie zdążyły, ale po kolejnych miesiącach nagromadzą setki odwiedzin.

Specjalnie z tego powodu dodałem wyświetlanie daty rozpoczęcia tematu, w ten sposób możesz łatwo porównać "wiek" poszczególnych wątków i zauważyć korelację pomiędzy "wiekiem" wątku a ilością odwiedzin.

Sprawami nie-technicznymi zajmował się nie będę. W sprawach nie-technicznych reaguję tylko w ostateczności, np. jakiś czas temu, gdy już tak bardzo ubliżaliście sobie nawzajem, że przekraczane były wszelkie powszechnie przyjęte normy współżycia społecznego w internecie, a w dodatku jedni na drugich uskarżaliście się w swoich zgłoszeniach, raportowanych postach, prywatnych wiadomościach do administratorów itp., tego nie dało się już zignorować, tak bardzo przesadziliście.

Temat licznika wyświetleń uważam za zamknięty, moim zdaniem nikt nie nabija sobie odwiedzin, widać wyraźnie, że wątki istniejące wiele miesięcy lub lat mają setki lub tysiące odwiedzin, a wątki nowe jeszcze nie. A nawet jeśli by się taka sytuacja zdarzyła, to kto w ogóle na tę ilość wyświetleń zwraca uwagę? Czy to plebiscyt jakiś? Konkurs? Zawody? Myślałem, że to forum poetyckie pozwalające porozmawiać o poezji samej w sobie, a nie o tym ile razy czyj wiersz został przeczytany.

RE: licznik wyświetleń - bronmus45 - 2016-08-18 20:10:32

Masz pan jakiś niezrozumiały dla mnie powód do prezentacji takiego właśnie stanowiska. Bo w czym niby przeszkadza wprowadzenie rozwiązań proponowanych przeze mnie? Na portalu http://www.poezja.org/ takie rozwiązanie niedawno wprowadzone (też na mój wniosek) gwałtownie ograniczyło "pikujące" wyniki licznika wyświetleń u pewnych cwaniaków, tym sposobem wykazujących się przed czytelnikami i użytkownikami swoją rzekomą poczytnością (popularnością)... I następnie chwalą się na innych portalach swoją poczytnością danej publikacji. A tam wprowadzono jedynie licznik wykazujący imiennie kto ile razy odwiedzał dane publikacje. Czyżby pan musiał dbać o "dobre imię" takich, czy innych tomów _70...? Czy to takie trudne do zrozumienia?

RE: licznik wyświetleń - Piotr GRD - 2016-08-23 16:50:08

Jeśli gdzieś tam mieli takowe osoby, które rzeczywiście w dziecinny sposób nabijały sobie wyświetlenia i tym się chwaliły - to czas programistów/administratorów spędzony na wdrożeniu modyfikacji był usprawiedliwiony.

Tutaj - jak już napisałem - uważam, że nie dochodzi do zjawiska nabijania postów. Nikogo personalnie nie bronię. Porównałem wątki opublikowane w tym samym czasie, mające tyle samo miesięcy i nie zauważyłem, aby wątki jakiejkolwiek osoby w sposób szczególny się wyróżniały. Na analizowaniu logów serwera z 10 miesięcy wstecz i sprawdzaniu kto ile razy który wątek odwiedzał nie mam zamiaru spędzać. Podobnie z czasem na wprowadzanie wspominanej przez Ciebie modyfikacji - uważam, że nie jest warta czasu, który trzeba by temu poświęcić, nikt poza Tobą ani nie chwali się sam ani nie wypomina innym ilości odwiedzin, nikt poza Tobą się tym nie ekscytuje, nikt poza Tobą nie podnosi tutaj tego tematu.

Przypuszczam - powtórzę raz jeszcze - że Twoja błędna ocena wynika z tego, że porównałeś wątki starsze, mające już setki lub tysiące odwiedzin, z wątkami nowszymi, które jeszcze nie zdążyły być tyle razy wyświetlone. O tym zjawisku napisałeś w wątku "Lizbona", który to opublikowany był w październiku ubiegłego roku, a niedawno odświeżony, stąd na pierwszy rzut oka wydawało Ci się, że ma znacznie więcej wyświetleń od sąsiednich o wiele młodszych wątków. Ale jeśli porównasz inne wątki z jesieni ubiegłego roku zobaczysz, że wątek ten w żaden sposób się nie wyróżnia pod względem ilości wyświetleń. Poniżej zrzut ekranu:

[Obrazek: 20160818_licznikarze.png]

Jeśli więc wypominasz nabijanie wyświetleń użytkownikowi tom_70, to wypomnij też użytkownikom takim jak ElaM, klimeusz, czy nawet bronmus45 (czyli sobie).

Dodałem wyświetlanie daty rozpoczęcia wątku, aby łatwiej było tę zależność zauważyć. Skrypt MyBB domyślnie nie ma funkcji gromadzącej dane o tym kto jaki wątek wyświetlił, nie zamierzam szukać czy istnieje gotowa modyfikacja to umożliwiająca, ani tym bardziej samemu tego programować.

Jeśli zgłosi się kilkadziesiąt osób, dla których taki problem będzie wystarczająco ważny i przedstawią rzetelne analizy wykazujące dobitnie, że wątki jednego czy dwóch konkretnych użytkowników wyraźnie odbiegają pod względem wyświetleń od wątków innych użytkowników opublikowanych w tym samym czasie, wówczas do analizy podejdę raz jeszcze. Jeśli sprawę przedstawia jedna osoba (Ty) i w dodatku przedstawia analizę nierzetelną, porównującą wątki mające wiele miesięcy z wątkami mającymi tylko kilka tygodni - temat ze swojej strony kończę.

RE: licznik wyświetleń - bronmus45 - 2016-08-24 21:07:29

Masz ukierunkowaną spostrzegawczość?... Tego (i innych) oczywiście nie zauważyłeś... "zależni od czasu" - 3... /... 673

- na "kilkadziesiąt" osób zgłaszających, to już nie masz co liczyć... bo nawet nas tutaj łącznie tylu nie ma. Przynajmniej tych, którzy cokolwiek publikują