droga krzyżowa 44 - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: droga krzyżowa 44 (/thread-6079.html) |
droga krzyżowa 44 - Gryf - 2016-08-07 01:28:55 szepczą gruzy milczą ptaki to są ruiny stolicy... raj utracony raj podpalony wśród zgliszczy twe święte ciało drogę krzyżową zaczęło upadłeś ciężko raniony z wysiłku ramiona mdleją weź swój karabin idź dalej cierniowy włóż chełm na skronie wybaw nas w chwale historii choć dziś we własnej krwi toniesz bezbronna matka umiera jej syna już nikt nie słyszy złożony we wspólnym grobie wsłuchany w smutny szum ciszy daj mu wieczny spoczynek on wybrał swoją drogę... RE: droga krzyżowa 44 - tom_70 - 2016-08-07 13:50:42 Nie wiem, czy ze względu na nieregularność, można wiersz nazwać rymowanym. Ale mniejsza z tym. Wiersz patriotyczny ma to do siebie, że łatwo można popaść w patos i banał. Tobie udało się to ominąć i napisałeś naprawdę ładny wiersz. Pozdrawiam. RE: droga krzyżowa 44 - Gryf - 2016-08-08 01:13:41 Witaj Tom, dziękuję serdecznie za wizytę i za przeczytanie. Ten temat nie jest mi obcy, mój dziadek zginął w Powstaniu, choć nigdy go nie widziałem to jestem z niego dumny, staram się czcić jego pamięć. Jego i innych którzy tam byli... Postanowiłem wrocic, bo chcę zacząć wszystko od nowa. Pozdrawiam serdecznie. RE: droga krzyżowa 44 - tom_70 - 2016-08-08 09:52:29 Ze wszystkich walczących jesteśmy dumni. Ty, bardzo ładnym wierszem, utrwaliłeś pamięć o swoim dziadku. Piękny gest. |