Nicość - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html) +--- Wątek: Nicość (/thread-5791.html) |
Nicość - skrobipiórek - 2015-11-02 15:52:29 [attachment=867] marność i pustka zewsząd nicością świeci ulotne bogactwo sława rozkosze są jak śmieci które po trosze na kupki zagrabią i spalą pustogłowi się tym obnoszą i chwalą RE: Nicość - tom_70 - 2015-11-02 17:43:34 (...)"pustka zewsząd nicością świeci", to błąd językowy zwany pleonazmem. I jeszcze niepoprawna forma. RE: Nicość - skrobipiórek - 2015-11-02 17:53:52 Cytat:"pustka zewsząd nicością świeci", to błąd językowy zwany Jest jeszcze wcześniejsze słowo marność,,, RE: Nicość - tom_70 - 2015-11-02 18:11:37 Widocznie nie wiesz co znaczy wielokropek w nawiasie RE: Nicość - skrobipiórek - 2015-11-02 20:18:30 (2015-11-02 18:11:37)tom_70 napisał(a): Widocznie nie wiesz co znaczy wielokropek w nawiasie Za pomocą wielokropka umieszczonego w nawiasie kwadratowym (czasem okrągłym, a sporadycznie również w ostrokątnym) oznaczamy opuszczenie fragmentu cytowanego tekstu, np. Wiele elementów gwarowych znajduje się w utworach A. Dygasińskiego, M. Konopnickiej, H. Sienkiewicza […], jednakże właściwe wprowadzenie gwary do literatury jest dopiero zasługą pisarzy okresu Młodej Polski […]. (Encyklopedia języka polskiego) Nie jestem taki głupi na jakiego może wyglądam RE: Nicość - tom_70 - 2015-11-02 21:30:35 Nic chłopie nie kumasz. Dlatego użyłem tego znaku, żeby nie użyć słowa "marność" vide do twojego poprzedniego komentarza czyniącego mi zarzut do ww słowa. RE: Nicość - member22 - 2015-11-03 17:09:46 Nicość i marność to trochę zbyt pesymistyczne widzenie świata. A to dlatego że jest oprócz tego tyle ciekawych miejsc do zobaczenia, tyle radości wkoło, tyle bardzo pozytywnych emocji, których życie dostarcza. Warto więc wziąć się w garść i nie snuć takich smętnych refleksji. Pozdrawiam RE: Nicość - skrobipiórek - 2015-11-03 17:38:53 (2015-11-03 17:09:46)member22 napisał(a): Nicość i marność to trochę zbyt pesymistyczne widzenie świata. A to dlatego że jest oprócz tego tyle ciekawych miejsc do zobaczenia, tyle radości wkoło, tyle bardzo pozytywnych emocji, których życie dostarcza. Warto więc wziąć się w garść i nie snuć takich smętnych refleksji. Pozdrawiam Ja zwróciłem uwagę na trzy podstawowe filary z których się składa świat 1.Bogactwo / komercja i władza/ 2.Sława/ Gwiazdy sportu,polityki,artystycznego światka itd/ 3.Rozkosze/ hedonistyczny styl życia/ Ten system to polityka/religie/komercja/ A więc bogactwo, sława i uciechy cielesne są chwilowe i puste. To jest fakt Natomiast zgodzę się, że są pozytywne strony życia i ciekawe miejsca do zwiedzenia. |