Wyspa - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html) +--- Wątek: Wyspa (/thread-5521.html) |
Wyspa - Niedzisiejszy - 2015-08-01 16:19:55 Stworzyłem wyspę, tak po prostu, bez zbędnych biblijnych słów, z lekki drżeniem dłoni zrzuciłem ją z nieba, ulepiłem z chmur Położyłem ją na czerni morza, przykułem do jego dna łańcuchem z własnych chęci, pokryłem plaże miękkim piaskiem z ptasiego pierza Nagle przypłynęła łódź, zmęczony rybak, pierwszy odkrywca postawił tam swoją stopę, wybudował przystań dla swej zmęczonej łodzi Potem przybyli inni na stalowych okrętach, architekci, bogacze, budowlańcy, i zniszczyli budowane troskliwie piękno, las zamienili na miasto, a plaża stała się centrum handlowym Ze smutkiem przeciąłem łańcuchy, zerwałem gruby dywan budynków, tylko rybakowi pozwoliłem odpłynąć zanim wyspa wróciła do nieba. RE: Wyspa - member22 - 2015-08-02 12:08:31 No cóż, to jeszcze jeden przykład walki o swoje. Przypomina mi to pewną piosenkę zespołu Perfect, w której wokalista śpiewa o tym iż wybudował sobie wyspę, azyl tak by czuć się bezpiecznie. Ale w przeciwieństwie do Twego wiersza treść owej piosenki ma smutną pointę, ponieważ wszytko co zostało zbudowane zniszczono. Ty w swoim wierszu cały czas walczysz i to jest godne uznania. Pozdrawiam RE: Wyspa - tom_70 - 2015-08-02 15:40:59 Zmęczony rybak w zmęczonej łodzi. Plaża pokryta miękkim piaskiem z ptasiego pierza. Grube dywany budynków itd.. To mi się najbardziej spodobało. Uwielbiam kwiatki językowe. RE: Wyspa - ElaM - 2015-08-02 18:48:47 Pisz jak najwięcej,bo w ten sposób można się dużo nauczyć...bez błędów i bez poprawek nikt nie zaczynał... Podoba mi się Twoja wyobraźnia. Uważaj na powtórzenia tych samych słów w jednym zdaniu,czy wersie. Pozdrawiam RE: Wyspa - Niedzisiejszy - 2015-08-02 18:53:14 Będę pamiętał. Dziękuję za miłe rady RE: Wyspa - Toyer - 2015-08-03 14:28:04 Niestety człowiek czasami za bardzo ingeruje w przyrodę, niszcząc przy tym ekosystem. Piękną wyspę stworzyłeś szkoda że musiała powrócić do nieba. Pozdrawiam RE: Wyspa - Niedzisiejszy - 2015-08-03 15:49:50 Dziękuję za miły komentarz Pozdrawiam |