Po kolei - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Po kolei (/thread-5423.html) |
Po kolei - Fred - 2015-05-15 09:58:35 Węglarkom wręcz niepodobna, platformie, ani drezynie, subtelna, wątła i drobna, na jednej tylko szynie. Niełatwo być konduktorem, poczułem przypływ nadziei, stanąłem pod semaforem, by się nie wykoleić. Dyskretnie się uśmiechnęła i nie wyrzekła ni słowa, a mnie ochota skądś wzięła aby bilety dziurkować. Mnożą się myśli zuchwałe, na małej stacji od wschodu, choć szyny już zardzewiałe i ociężały parowóz. Buchają gęste obłoki, kocioł pojemny, choć stary, niech zatem idą w ruch tłoki, bo nie zabraknie nam pary! RE: Po kolei - e-ska - 2015-05-15 11:27:18 Na każdy Twój wiersz czekam niecierpliwie , a kiedy już się ukaże wchłaniam każdy wers z ogromną przyjemnością . Twoje poczucie humoru jest bezcenne . Pozdrawiam radośnie . RE: Po kolei - Fred - 2015-05-15 11:31:08 Dziękuję, cieszę się, że moje wiersze się podobają. Ostatnio nie piszę zbyt dużo, ale może będę tu częściej publikował. Jak wena dopisze, postaram się. RE: Po kolei - member22 - 2015-05-15 17:12:16 Wiersz lekki, ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem podtekst polityczny. Jak zawsze mistrzostwo zarówno w formie, jak i w słownictwie. To może rzeczywiście się podobać. Pozdrawiam RE: Po kolei - tom_70 - 2015-05-15 17:40:46 Wiersz sentymentalny, marzenia z dzieciństwa związane z koleją, rolą maszynisty, a może peel, kiedyś był maszynistą lub podobnie i przypomina sobie stare dzieje? Tak myślę, lecz mogę się mylić. RE: Po kolei - Fred - 2015-05-15 19:16:24 Polityczny? Bo ja wiem? Ale im więcej czytelnicy znajdą barw i wieloznaczności w tekście, tym lepiej. Maszynistą ani konduktorem nigdy nie byłem, ale poczciwe wielgachne parowozy pamiętam, czasy to dość odległe, ale piękne ,bo byłem młody A reszta? no cóż. Można mówić o uczuciach i subtelnościach relacji międzyludzkich choćby przy pomocy akcesoriów kolejowych. Czyż nie? Dodam jeszcze, że po opublikowaniu wiersza, autor właściwie nic nie ma do gadania, bo jego tekst zaczyna żyć własnym życiem i do czytelników należy interpretacja oraz doszukiwanie się w nim rozmaitych treści i barw, których autor użył czasem podświadomie. Autor piszący wiersz jest jak kobieta brzemienna. A gdy już urodzi, jej dziecko - wiersz biegnie swoją drogą, gdziekolwiek go zawiodą domysły i fantazje czytelników. RE: Po kolei - ElaM - 2015-05-15 21:42:21 Erotyk w czystym wydaniu...stary dziad zobaczył młodą dziewczynę i poczuł maj... RE: Po kolei - Fred - 2015-05-15 22:09:38 (2015-05-15 21:42:21)ElaM napisał(a): Erotyk w czystym wydaniu...stary dziad zobaczył młodą dziewczynę i poczuł maj...Można i tak to rozumieć. Można i tak to napisać, ale trzeba mieć taki pomysł. RE: Po kolei - ElaM - 2015-05-15 23:11:56 Tego nie sposób inaczej rozumieć... Nie liczy się pomysł, tylko wykonanie...w tym przypadku rażąco wulgarne...a poezja powinna wszak zachwycać... RE: Po kolei - e-ska - 2015-05-15 23:36:01 A ja tu widzę dużą dozę dowcipu zabarwioną erotyzmem. RE: Po kolei - ElaM - 2015-05-15 23:46:04 fakt....z tego ''utworu'' można się jedynie pośmiać...jak z faceta,który patrzy wygłodniałym wzrokiem i w myśli rozbiera... RE: Po kolei - Fred - 2015-05-16 08:15:47 Wulgarne? W którym miejscu? RE: Po kolei - ElaM - 2015-05-16 15:19:46 Bardzo śmieszne...pytanie. RE: Po kolei - odstarzony - 2015-05-16 16:02:35 Wątek erotyczny jest łatwo wyczuwalny w tym utworze, chociaż mnie zachwycił kunszt Autora i biegłość w posługiwaniu się słowem. Alegorie precyzyjne jak karabin snajperski. I jak ktoś wyżej napisał - wszystko okraszone humorem. Pozdrawiam. RE: Po kolei - Fred - 2015-05-16 18:50:09 Autor(ka?) zarzucając(a/y?) mi wulgaryzmy, zmienił(a?) jakoś swój post, w związku z czym moja replika straciła sens. Tej ordynarności i prostactwa więcej chyba w czytelniku, niż w autorze, że stary dziad itd. Czasem czytamy to, co chcemy przeczytać, a owe wulgaryzmy są bardziej w domysłach i umyśle czytającego, niż w intencji autora. Zresztą mniejsza. Nie uważam się za mistrza operowania słowem, ale swoboda posługiwania się nim przychodzi w miarę "treningu". Pomysł przychodzi jakby "z zewnątrz". Dzięki za komentarze. RE: Po kolei - ElaM - 2015-05-16 19:34:16 Przepraszam,ale ów stary pochodzi z Twojego wiersza,a nie mojej domyślności... Czułam pewien niesmak czytając Twój tekst i nic na to nie poradzę...aczkolwiek to dobrze,że dużo w Tobie pary...że tłoki pracują bez zastrzeżeń....że możesz swobodnie dziurkować bilety... W starym piecu młody duch...może faktycznie trzeba się tym chwalić... Pozdrawiam RE: Po kolei - Fred - 2015-05-16 20:10:37 Może napiszesz skąd ten niesmak? Bo ja żadnych słów wulgarnych nie używałem. To raczej w Tobie lęgły się jakieś dziwne myśli. A jeśli czułaś ten niesmak, to po co zmieniałaś treść wcześniej napisanego postu. Nie jesteś pewna? RE: Po kolei - ElaM - 2015-05-16 20:21:18 Słowa wulgarne,niesmaczne, to nie tylko epitety...to także porównania. O jaki post Ci chodzi,bo nie bardzo rozumiem? RE: Po kolei - e-ska - 2015-05-16 20:27:58 Szanowny Autorze-brawo ! Utwór wywołał wręcz zajadłą dyskusję i różne opinie . Myślę , że jest to powód do dumy . Gratulacje ! RE: Po kolei - Fred - 2015-05-16 20:29:54 (2015-05-15 23:11:56)ElaM napisał(a): Tego nie sposób inaczej rozumieć... Nie liczy się pomysł, tylko wykonanie...w tym przypadku rażąco wulgarne...a poezja powinna wszak zachwycać...Co tu wulgarnego. wiersz nie jest ani wulgarny ani obsceniczny. A co sobie kto myśli, to jest jego wnętrze i jego interpretacja. Powiada się, że każdy sądzi według siebie. RE: Po kolei - odstarzony - 2015-05-16 20:55:46 (2015-05-16 20:27:58)e-ska napisał(a): Szanowny Autorze-brawo ! Utwór wywołał wręcz zajadłą dyskusję i różne opinie . Myślę , że jest to powód do dumy . Gratulacje ! Za dużo jadu w tej zajadłości RE: Po kolei - Fred - 2015-05-16 21:09:03 Dziękuję. Nie było moją intencją aby kogokolwiek z kimkolwiek poróżnić. Odbiór wiersza bierze się też naszego wnętrza i naszych postaw. Zawsze może się trafić feministka, z tych, co to w 13 osób wkręcają żarówkę. To znaczy jedna wkręca, a pozostałych dwanaście stanowi grupę wsparcia. Nie widzę na razie grupy wsparcia, co rokuje optymistycznie. Dalsze dyskusje potoczą się normalnie. RE: Po kolei - ElaM - 2015-05-16 21:33:55 Rozumiem, ten wiersz jest o kolei...Ty jesteś zawiadowcą stacji...dziewczyna jest ze wschodu...może ucieka przed Putinem...a ja nie znam się na poezji i wszyscy są zadowoleni... Piękny wiersz,zabarwiony miłością do wschodu...subtelny i pełen wdzięku...lekki niczym dotyk anioła... Przepraszam,że ośmieliłam się wyrazić swoją opinię...feministka. |