Hasło - Niepodległość - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze białe (/forum-15.html) +--- Wątek: Hasło - Niepodległość (/thread-5190.html) |
Hasło - Niepodległość - member22 - 2014-11-12 11:55:57 Hasło – Niepodległość Krew przelana W imię bratniego zrywu Niesionego wiatrem historii Tej narodowej i wyzwoleńczej Co od kajdan wzięła swój zaczyn Wymieszanych z obcą zarazą Pobrzękujących łańcuchami niewoli Skutej aż do boleści nieszczęsnej Ale dość tego! O podnieś się stłamszony człowieku! Niech twarz twoja zalśni w blasku Mocy, co pała swobodą Swobodą myśli i czynu Podnieś się i zadaj cios bestii Aby raz na zawsze pogrzebać Bandyckie bagno szyderstwa I nienawiści niczym wzbudzonej O nie rzucim tego trudu i znoju! Który tli się w skołatanym sercu Polskim sercu i Polskim orężu Niech żyje wolność! W lotnej jaskółki zwiastunie! Zapraszam do komentowania też moich poprzednich utworów pt Tempora Vitae, Tempora Fidei oraz Tempora Libera. Upominam się o te wiersze gdyż myślę że warto do nich powrócić. Zwłaszcza że skryły się one za późniejszą poezją i wydaje mi się mocno że zostały zaniedbane. Pozdrawiam RE: Hasło - Niepodległość - tom_70 - 2014-11-12 14:16:43 Utwory patriotyczne nie robią na mnie wrażenia, bo każdy jest podobny do siebie, co czyni interpretację zbędną, bo wiadomo, o co chodzi. Małe uwagi, co do poprawności tekstu: poprawnie: polskim orężu w lotnym jaskółki zwiastunie albo, co dla mnie brzmi lepiej, w lotnym zwiastunie jaskółki. A poza tym sądzę, że forma wiersza powinna mieć inny układ wersów, plus interpunkcja. hej! RE: Hasło - Niepodległość - member22 - 2014-11-13 12:10:28 Dziękuję za trafne i cenne uwagi Tom. |