Pieśń Przemiany - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Pieśń Przemiany (/thread-5045.html) |
Pieśń Przemiany - Exhil - 2014-06-25 00:33:29 Pieśń Przemiany
Marcie B.
Dies Irae
Podróży ciężkiej życia połowy Wkradły się cienie czarnej choroby Mąciły w mej głowie spalając I chęć żywota powoli gładząc Wstąpiły we mnie duchy nieczyste Wypełniły bólem rządy krwiste Śpiewając w mych ustach pieśni Doprowadzających mnie do boleści Katharsis. Fiat Lux. Lecz w smutku mym powstał wielki blask Wkroczyła i stworzyła we mnie brzask Rozproszyła cienie w sercu mym Śpiewając nowego życia hymn Była piękna niczym białe róże Postać jej lekka – jakby w chmurze Oczy świetliste – aż gorejące Rozpaliła miłość tak jak słońce Decorem Regina Zapanowała nowa królowa Gdy o niej myślę znika mi mowa Najpiękniejszą z pośród wszystkich dam Za nią bez trudu swój żywot poddam Tej pięknej Pani zawdzięczam życie Jej uśmiech pogłębia serca bicie Dla niej Archeon i Styks pokonam A bez niej w życiu nie podołam Exhil
RE: Pieśń Przemiany - Fred - 2014-06-28 08:43:37 Pomysł jest, ale zrealizowany niestety kiepsko. Najsłabiej wypadła pierwsza część. Jest naiwnie patetyczna, rymy źle dobrane, poza tym cały wiersz jest nieuporządkowany rytmicznie, elementy oryginalne przeplatają się z banałami. Może spróbuj jakoś inaczej? RE: Pieśń Przemiany - member22 - 2014-07-02 11:59:28 To zaprawdę pieśń bardzo pozytywnej przemiany. Coś tak jakby jutrzenki blask w ostatnich wersach. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to że wiersz jest przynajmniej w moim przekonaniu zbyt prosty i mało podniosły jak na pieśń, która ma zyskać miano hymnu pochwalnego. Proste rymy i słownictwo niestety nie dają takiego efektu. Pozytywem jest tu jednak pointa od której aż wieje optymizmem. Dlatego utwór mimo swej niedoskonałości może się podobać. Pozdrawiam RE: Pieśń Przemiany - anja - 2014-07-08 04:07:21 Mimo iż nie gustuję w rymach częstochowskim ten utwór podoba się |