Prawo i sprawiedliwość?. - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Prawo i sprawiedliwość?. (/thread-4995.html) |
Prawo i sprawiedliwość?. - krzys123456 - 2014-05-10 15:50:09 Od czasu, do czasu media informują, o "wspaniałych" akcjach policji i sądów. "Dobrze", że ich łapią i w kajdany kują, przynajmniej nie będzie żadnych samosądów. Ostatnio ciekawa wypłynęła hecka, mnie to mało bawi - będę całkiem szczery- posadzili gościa o rozumku dziecka, odsiadywał wyrok, bo ukradł rowery. Sprawa się wydała też schizofrenika, przestępcy wielkiego - co go posadzili. Jak się okazało ukradł batonika, z braku kary śmierci, do lochu wrzucili. Temida ze wstydu oczy ma zakryte. Chcę żyć w państwie prawa i państwie porządku, gdzie nawet ustawy w kamieniu wyryte, nie zwalniają ludzi z myślenia, z rozsądku. RE: Prawo i sprawiedliwość?. - anja - 2014-05-10 20:26:30 W sumie to smutny wierszyk Ładnie ubrałeś w rymy naszą rzeczywistość. RE: Prawo i sprawiedliwość?. - Fred - 2014-05-11 10:10:40 Brzmi to zbyt dosłownie i nieco naiwnie. Trudno odmówić racji wymowie wiersza, ale brak mi tu przetworzenia poetyckiego, czy formy choćby żartu. Poza tym tytuł jest zbyt dosłowny. RE: Prawo i sprawiedliwość?. - member22 - 2014-05-11 13:19:19 A ja pierwszy raz czytając tytuł wiersza odniosłem wrażenie że mam do czynienia z kolejną dysputą polityczną. Ale wkrótce potem dowiedziałem się jak bardzo mylne ono było. Mimo że brak tu satyrycznego spojrzenia na rzeczywistość, wiersz uważam za dobry utwór o charakterze parenetycznym. Przecież w końcu nie każdy wiersz musi być satyrą. Pozdrawiam |