DYPLOMATYKA I GŁOWY - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: DYPLOMATYKA I GŁOWY (/thread-4975.html) |
DYPLOMATYKA I GŁOWY - krzys123456 - 2014-04-27 18:52:25 Dwieście lat nam upłynęło, od zajazdu w Soplicowie. Świat się bardzo nam pozmieniał- nie zmieniło się nic w głowie. Tak jak dawniej - przed wiekami, nowy Rejent z Asesorem, wśród gawiedzi i pomówień, są zajęci wielkim sporem. Nie jest to już spór o charta, czy o jakąś głupią kozę, jest to spór "bardzo poważny", o złamaną starą brzozę. Asesor- pieniacz okrutny, nowe wciąż wymyśla tezy, Rejent, bardziej wycofany, trzyma się swej hipotezy. Wokół sprawy, tłum doradców i ekspertów z łaski bożej, takich co modele kleją, albo też się czują gorzej. Bo jak nazwać profesora, co w dyskusji "wodę leje", potem u księdza Robaka, z tego blefu się wyśmieje. W dumnej i wolnej już Polsce, jak kiedyś - taki MOSPANEK, tworzy wielką emigrację i robi z kraju ZAŚCIANEK. RE: DYPLOMATYKA I GŁOWY - Fred - 2014-04-27 21:53:12 Moje wielkie uznanie za pomysł, fantazję i ducha satyrycznego. Nie wpadł bym na to, słowo daję. Ubawiłem się szczerze, chociaż przecie temat niekoniecznie jest taki zabawny. Moje gratulacje! RE: DYPLOMATYKA I GŁOWY - krzys123456 - 2014-04-28 19:16:14 Dziękuję bardzo za fajną opinię. RE: DYPLOMATYKA I GŁOWY - member22 - 2014-04-29 11:36:52 Rzeczywiście wiersz przedni świadczący o ponadczasowym charakterze dzieła Mickiewicza. Świetne nawiązanie, rym prosty a i pointa nietuzinkowa. Pozdrawiam RE: DYPLOMATYKA I GŁOWY - anja - 2014-05-08 22:01:14 Krzysiu, już Cię lubię Jesteś dobrym obserwatorem obecnej rzeczywistości i świetnie ubierasz to w rymy. Moje klimaty |