Zapomniany Świat - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Zapomniany Świat (/thread-4967.html) |
Zapomniany Świat - Peegy - 2014-04-04 17:24:35 A odważę się wstawić. Liczę na szczerość. 38.ZAPOMNIANY ŚWIAT Wstąp tam Gdzie pośród panów i dam Zło się tłoczy Gdzie król w przepaść skoczy Tam syn ostatni Zbyt dumny siedzi A starzec bredzi Że rycerze już zdatni Rada planuje Zdradę na władcę Ten zaś baluje A On trzyma gardę Rycerz zapomniany Na śmierć oddany Powrócił teraz By władcę obronić kolejny raz Nikt nie przeżyje Bo nikt już nie żyje Kolejny raz zginą Bo czas ich ominął... RE: Zapomniany Świat - anja - 2014-04-04 21:00:47 To ten gorszy czy lepsze wiersz? Bo jak dla mnie jest świetny, brawo Peegy RE: Zapomniany Świat - Peegy - 2014-04-04 21:10:18 Hm... To jeden z tych lepszych. Z tych gorszych raczej tu nic nie wstawię bo to nie ma sensu xd Dziękuję za Twoje słowa, są bardzo miłe. RE: Zapomniany Świat - tom_70 - 2014-04-05 19:43:35 Nie jest łatwo napisać dobry, rymowany wiersz. W twoim tekście rażą rymy częstochowskie, nierówny podział rymów, brak rytmiki tj: sylabotonika i średniówka. Wersyfikacja w tego typu wierszach jest obowiązkowa. Moja rada jest taka: na razie nie pisz rymowanek, a zacznij od wierszy białych, w których forma nie jest wymagana. Pozdrawiam) RE: Zapomniany Świat - member22 - 2014-04-06 14:31:23 Chaotycznie i brak sensu w treści jak dla mnie. To tyle co mogę napisać Pozdrawiam RE: Zapomniany Świat - Piotr GRD - 2014-04-06 16:07:25 Nie wiem do czego odnosi się liczba 38... Jeśli to trzydziesta ósma część większej całości, to być może w pozostałych fragmentach opowieści należy doszukiwać się sensu. Jeśli już miałbym, to chętnie czytałbym (śpiewałbym) to w formie średniowiecznych ballad, choć należałoby w tym celu poprawić rytm i całą historię uczynić bardziej zrozumiałą i przejrzystą (być może to drugie jest już zrobione w pozostałych częściach przed numerkiem 38), całość mogłaby być dowolnie długa, ballady bywają bardzo długie. ; ) RE: Zapomniany Świat - Fred - 2014-04-07 09:53:12 (2014-04-05 19:43:35)tom_70 napisał(a): Nie jest łatwo napisać dobry, rymowany wiersz. Też jestem tego zdania. |