Litania do Św. Repa - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Wiersze rymowane (/forum-14.html) +--- Wątek: Litania do Św. Repa (/thread-4856.html) |
Litania do Św. Repa - Fred - 2014-02-11 21:36:17 By odbić się od dna kryzysu, zamiast promocji szukać w sklepach, wykreślam piwo z jadłospisu, modlę się do Świętego Repa. Gdy finansjera zgarnia krocie, a cała reszta biedę klepie, wszędzie recesja, bezrobocie, módl się za nami Święty Repie! Pokornie ściągam czapkę z głowy, by na prostego nie wyjść cepa, Hindusi mają święte krowy, a my świętego mamy Repa. Chociaż nie siejesz i nie orzesz, lecz zawsze wszystko wiesz najlepiej, do Ciebie zwracam się w pokorze, módl się za nami Święty Repie! Trwasz na swym stolcu lata całe, wysłuchiwałeś próśb o wszystko, jeśli na ziemi coś jest trwałe, to tylko twoje stanowisko. Pociesz mnie w biedach i frasunkach, ja na twój bukiet robię ściepę, osiągnąć szczęście w tych warunkach, to tylko zostać świętym Repem! A świat znów skręcił w inną stronę, i wciąż do przodu nam umyka, z twoich obietnic, naszych mrzonek, wyrosła nowa REP-ublika. RE: Litania do Św. Repa - anja - 2014-02-12 08:45:04 Wspaniały wiersz, ciepły wesoły, z podtekstem, a technicznie doskonały RE: Litania do Św. Repa - member22 - 2014-02-12 14:11:19 Rzeczywiście jest za co chwalić. Zawarłeś w swoim wierszu całą prawdę taka esencja polskiego egzystencjalizmu. Gratuluję i pozdrawiam RE: Litania do Św. Repa - Xan - 2014-02-14 11:53:46 Pierwszorzędna robota RE: Litania do Św. Repa - Fred - 2014-02-14 12:06:46 Dzięki za poczytanie i komentarze. RE: Litania do Św. Repa - Gryf - 2014-02-14 19:51:36 Fred i ja dokładam gwiazdkę. RE: Litania do Św. Repa - Fred - 2014-02-14 23:03:43 Dziękuję Gryfie |