OBYCZAJ ... - Wersja do druku +- Dotykiem Wiatru - forum poezji amatorskiej. (http://dotykiemwiatru.grd.pl) +-- Dział: Poetica (/forum-5.html) +--- Dział: Miniaturki (/forum-17.html) +--- Wątek: OBYCZAJ ... (/thread-4535.html) |
OBYCZAJ ... - lolek - 2012-02-22 14:22:16 Posypać dziś - czy nie mam głowę popiołem chyba jednak sypnę nie jestem aniołem. Może nie za grzechy tylko zwyczajowo bo zawsze tak robię w środę popielcową. . RE: OBYCZAJ ... - anja - 2012-02-22 19:30:45 dziś grzesznicy na kolana klęczy pani obok pana małe dziecię i matrona mąż bez wiary oraz żona wszyscy posypują głowy by od jutra grzeszyć znowu RE: OBYCZAJ ... - Malutka91 - 2012-02-22 20:14:14 oj niektórzy to już po wyjściu z Kościoła zgrzeszyli ;p RE: OBYCZAJ ... - babajaga - 2012-02-23 22:21:33 W Środę Popielcową, w trakcie posypywania głów popiołem, kapłan wypowiada słowa z Pisma Świętego. Ma do wyboru dwa zdania i warto pamiętać, które z nich będzie przeznaczone dla nas w danym roku. Jeśli usłyszymy: „Prochem jesteś i w proch się obrócisz” (Rdz 3,19), uświadamiamy sobie własną słabość, ułomność, przemijanie. A jeśli: „Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię!” (Mk 1,15), przypominamy sobie, ile jeszcze mamy w sobie zła, jaka praca nas czeka. Może zastanawiamy się, co mają wspólnego ze sobą te dwa fragmenty Biblii. Otóż ich wspólnym mianownikiem jest zaufanie Bogu. Tylko w Nim mamy pewność życia, tylko On może nadać sens naszej szarej codzienności. Kto ufa własnym siłom, srodze się zawiedzie. Jeśli uzmysłowimy sobie własną bezradność wobec śmierci i grzechu, jesteśmy na dobrej drodze. Pozostaje do wykonania tylko jeden krok — krok w stronę Boga. Mamy go czynić każdego dnia, nie tylko w tę jedną środę w roku. Popielec to ani nie ósmy sakrament, ani zwyczajna tradycja ojców. To autentyczny znak oddania się Bogu — oddania Mu naszego życia i grzeszności. Znów można zacząć od nowa.
Dk. Marcin Piasecki RE: OBYCZAJ ... - Grześ - 2012-02-24 02:33:40 .... grzechu...... "kto mnie wołał, czego chciał??" RE: OBYCZAJ ... - anja - 2012-02-24 05:43:55 Święte słowa Jagusiu - grzesznicy słuchajcie mądrych słów RE: OBYCZAJ ... - Grześ - 2012-02-27 09:41:30 tako i słucham tego a i czytam z nadzieją na kolejne wiersze.. |